Den 19-årige rapparens död kan ses som ett tydligt argument för behovet av ingående kriminalpolitiska reformer och nya hårdare lagar.

KOMMENTAR. Hur har kommentarerna i svensk samhällsdebatt sett ut efter det senaste mordet på öppen gata? Både idioti och kloka ord har yttrats.

Många har hävdat att hårdare kriminalpolitik inte kommer att bli viktig för liberaler och vänsterpartier förrän kända personer i välmående eller rika delar av landet drabbas av det dödliga våldet som länge härjat i förorterna. Har detta läge infunnit sig nu? En välkänd rappare har skjutits till döds med flera skott utanför porten till det som skulle varit hemlig adress i Hammarby sjöstad (där den billigaste bostadsrätten på 28 kvm just nu kostar 2,7 miljoner kr på Hemnet).

De som länge förespråkat hårdare tag

För dem som i årtionden varit för hårdare tag mot den organiserade brottsligheten, men som alltid röstats ner av godhetskramande vänster och deras lydiga redskap inom borgerligheten, är mordet på rapparen endast ytterligare ett bevis på att de haft rätt hela tiden. Varje dödskjutning på öppen gata, oavsett om det sker i förort eller fashionabla kvarter, är ett fatalt misslyckande för rättsstaten.

– Den grund av dödligt våld utan straffrättsliga påföljder som etablerats under S-regeringen har skapat starka hämndmotiv och förstärkt våldskapitalet. Regeringens passivitet kommer med ett pris!, skriver Adam Marttinen, riksdagsledamot i justitieutskottet (SD).

– Sverigebilden är inte en effekt av ondsinta desinformatörer, utan av vanstyret, skriver Findel Madison, förbundssekreterare i SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna med anledning av att CNN lyfter mordet på Einár.

De som är emot strängare tag

Många är de pinsamma uttalandena. Värst är naturligtvis statsminister Stefan Löfven (S) – ytterst ansvarig för att våldsspiralen fått pågå under hans sju år vid makten. Hans kommentar om det senaste mordet på öppen gata: ”vi måste fortsätta att vara stenhårda”.

Kan det bli mer pinsamt än så?! Bara det ordet: ”fortsätta”. Löfven vill alltså att Socialdemokratin ska fortsätta med den katastrofala politik som resulterat i denna våldsvåg.

”Vi befinner oss i ett nationellt krisläge och nu krävs politiskt ledarskap som tar tillbaka kontrollen över utvecklingen”, skriver Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. Men hennes parti vill ju att poliser ska gå ned på knä inför de som dominerar dessa kriminella gäng. Hur ska sådana mesar till poliser kunna få kontroll över någonting? Vissa poliser har ju begärt poliseskort för att åka till jobbet i Rinkeby. Om man inte ens kan klara sin egen säkerhet, hur i helvete ska man kunna skydda allmänheten?

Annie Lööf (C) är inte bättre när hon skriver att hon ”vill se gängkriminaliteten bekämpas”. Men varför har du inte gjort det som minister och som ledare för stödparti till S/MP-regeringarna?! Lööf har haft tillgång till landets centrala maktstrukturer i mer än tio år – men först nu vill hon se gängen bekämpas. Hur stor trovärdighet är det värt? Noll och intet.

Och vad säger polisminister Mikael Damberg (S)? Jo, hans begåvade uttalande lyder: ”Det är fruktansvärt.” Jaså, det hade ju svenska folket ingen aning om. Tack för upplysningen.

Alla till vänster är inte blåsta

Det är lätt att bli cynisk över den dårskap som präglar de styrande etablissemangen. De fattar ingenting. Och de vill, vilket Löfvens ”fortsätta”-budskap bevisar, inte göra något annat än det man hittills gjort – alltså vara helt otillräcklig och fullständigt ineffektiv.

Men en röst till vänster är ändå lite konstruktiv. I Folkbladet (S) skriver redaktör Widar Andersson om rapparen:

”Hans död kan ses som ett starkt och understrykande argument för behovet av ingående reformer och nya lagar … Gangsterväldet har kunnat etableras eftersom vi har låtit det ske.”

Detta är det första etablissemangen borde göra: erkänna att det är deras fel att våldet eskalerar. Det vore det enda hederliga.

Invandringen har lett till mycket grövre våld

Andersson fortsätter: ”Att det inte var möjligt att skydda ens en känd och hotad ung man i den kriminella miljön visar på hur utsatt och ensamt och asocialt livet är för de här personerna. Och det visar övertydligt att lagarna inte räcker till för att av individ- och allmänpreventiva skäl plocka in dem i häkten och anstalter just på grund av sina kopplingar till gangsterkriminalitet. En Lex Einár skulle kanske kunna ge staten de verktyg som behövs.”

Ja, varför inte, om det är vad som krävs för att vänsterpolitiker ska förstå vad som krävs.

Andersson ursäktar sedan Morgan Johansson & Co för att de inte kunde förutse att den svenska sociala misären förr var av en annan sort än den som kommer med folk från andra delar av världen.

”Mord av de gangsterslag som vi nu har vant oss vid i Sverige var ovanligt i de här [socialt utsatta] kretsarna [förr]. Integrationen i utanförskap och kriminalitet är betydligt hårdare och tydlig än integrationen till vanliga och hyggliga liv. Därför behövs en rejäl motvikt med lagar som effektivt rider spärr mot gangsterväldet.”

Just så. Har vi tagit hit Mellanösterns och Afrikas våldskapital måste vi ha en ordningsmakt som kan slå ner och kväsa den sortens groteska våld som är vanligt i dessa delar av världen.

Bäst hade naturligtvis varit att inte ta hit övriga världens tunga sociala problem.