Rapparen Alex Ceesay, som tidigare dömts för flertalet brott, hävdar att musiken många gånger kan vara inkörsport till grövre kriminalitet. För att framstå som ”äkta” när man rappar finns en tendens att utföra brott på riktigt.

Enligt Ceesay finns det idag ett krav på rappare att framstå som ”äkta”, det vill säga leva det liv som ens låttexter handlar om det vill säga vara kriminell på riktigt. Det var en sida han bland annat såg hos Einár.

– Einár var så mån om att upprätthålla en fasad om att vara äkta. Det började som sagor som sakta men säkert blev hans verklighet och till slut hans död, säger han till Aftonbladet.

Han menar att det värsta inom branschen är att framstå som ”fake” och inte veta vad det är man rappar om.

– Du måste åtminstone framstå som kriminell och umgås i de kretsarna. Till sist blir du som du umgås, de kriminella kommer vilja äta av din framgångskaka.

Särskilt unga som redan är på glid kan få musiken som inspirationskälla. I det resonemanget använder han sig själv som exempel.

– Jag var extremt vilsen och jag började sakta men säkert få en mer och mer romantiserad bild av hur det var. Det drog mig ditåt, säger han till SVT.

– Jag vet att jag har bidragit till att ta gangsterrappen dit den är idag och det här är väl kanske mitt sätt att få ”redemption” på det, tillägger han.

Ceesay tycker det är tråkigt att unga inspireras av musiken, men tror däremot inte att någon sorts förbud kommer att kunna stävja problemet.

– Om det är ung person som är på glid och identitetssökande, då tror jag att det är jättefarligt att lyssna på gangsterrapp. Samtidigt tror jag inte att det går att förbjuda, då blir det nog bara ännu coolare, säger han till Aftonbladet.

Alex Ceesay slog igenom när han själv satt i fängelse 2016. Enligt SVT har han tidigare dömts för bland annat misshandel och står just nu åtalad för narkotikabrott.