På samma sätt som vid tidigare tillfällen har också de kvinnliga IS-terrorister som till Sverige på torsdagen släppts fria efter förhör. Detta trots att uppgifter finns om att tidigare återvändare från Islamiska staten fortsatt vara extremister som verkar för dess syften.

Åklagarmyndigheten meddelade på lördagen att alla tre anhållna IS-terrorister har släppts på fri fot.

De tre landade tillsammans med åtta barn på Arlanda på torsdagen. De möttes av polis på flygplatsen och barnen omhändertogs av sociala myndigheter. Fram till på lördagen har de tre kvinnorna varit anhållna. Brottsmisstanken är krigsförbrytelser. 

Nu har alla tre släppts. Förundersökningarna pågår fortfarande, men enligt åklagarna finns det inga skäl att hålla dem frihetsberövade. 

– Misstankarna kvarstår och utredningen fortsätter med oförminskad styrka, säger kammaråklagare Peter Larsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Två av kvinnorna invandrade till Sverige från Somalia under 00-talet.