Nu har den misstänkte åtalats vid Göteborgs tingsrätt för mord på polismannen Andreas Danman i Biskopsgården. Dödsskjutningen ägde rum 30 juni i år. Då rämnade världen för de anhöriga.

Åtalet väcks mot en ung man som kort tid innan dödsskjutningen var dömd för mordförsök. Ändå var han ute på gatorna.

– Sverige är ett land där kriminella med berått mod dödar en polis och slår sönder en familj som aldrig mer kommer att känna någon livsglädje, säger mördade polisens pappa Per Danman till GT.

Familjen vill inte synas men ställer upp på en intervju inför åtalet mot mördaren.

– Vi är inte en familj som vill synas och höras, vi vill vakna på morgonen, leva vårt liv och ta hand om varandra, men ibland måste man säga vad man tycker och tänker, säger han. 

I januari blir Per och Birgitta farfar och farmor, men deras son Andreas finns inte längre. Han sköts till döds i Biskopsgården i Göteborg sent på kvällen den 30 juni i år. 

Sverige farligare än krigszon i Afrika

Innan Andreas Danman blev polis var gruppbefäl på pansarfordon inom Försvarsmakten. Han hade tjänstgjort i farligt utlandsuppdrag i Mali och varit med om flera eldstrider och bombdåd, situationer som tett sig långt farligare än polisarbete i Göteborg. 

– Nu skulle han äntligen vara hemma i trygga Sverige, men det visade sig att han kom till en ännu farligare plats, säger Per Danman. 

Samhället ansvarigt för Andreas död

När Andreas Danman begravdes fanns inga politiker närvarande. Familjen ville inte ha dem med. 

– Det hade känts som ett hån mot oss. Vad har de gjort för oss eller för att underlätta polisens arbete, ingenting. 

– Det är det här samhällets fel att Andreas är död, säger Per efter en stund. 

Som deltidsbrandman har han själv upplevt hur blåljuspersonal hotas och trakasseras. Redan före mordet på Andreas var han orolig över utvecklingen i samhället. Nu har han en känsla av att allt håller på att kollapsa. 

– Politikerna borde flytta ut till Biskopsgården och praktisera som polis, sen kan dom flytta till Rosengård och arbeta inom räddningstjänsten med stenkastning och hot och sen till Lund och praktisera på akutmottagningen och uppleva gängslagsmål och hotelser. 

Politiker saknar verklighetsförankring

Familjen Danman anser att Sveriges ledande politiker saknar verklighetsförankring. För dem själva är verkligheten en blyvikt som sedan i somras drar dem mot botten. 

– Tyvärr inser de inte att det är bråttom, det är nu eller aldrig som gäller, säger mamma Birgitta. 

– Så fort vi slår på tv:n eller öppnar en tidning så påminns vi om att vår son har mördats. Varje dag är det en ny skjutning och ingenting händer. 

Familjen stålsätter sig nu efter att åtal väckts för att möta den misstänkte skytten i rättssalen. Att gå igenom polisens förundersökning är svårt, men med hjälp av målsägandebiträdet förbereder de sig på det omänskliga. 

– För Andreas skull måste vi vara på plats, även om vi vet vad som kommer hända är det en overklig situation, det kommer bli som att allt sker en gång till, men jag är Andreas mamma och känner att jag måste vara där, säger Birgitta.