Publiken skrattar när Jimmie Åkesson citerar Stefan Löfven ur intervju i DN: ”Jag har inget direkt som jag tänker, det där skulle jag inte gjort”. Det finns mängder av saker han inte borde gjort, replikerar Åkesson. Då hade Sverige inte varit så skadat som landet är.

– Allt är frid och fröjd. Ingenting verkar bekymra den styrande sosseeliten, säger Åkesson i hösttalet inför SD-kvinnornas konferens.

När det kommer till utvecklingen i landet som går åt fel håll beskriver Åkesson hur partierna agerat.

– Det är vi Sverigedemokrater som stått upp rakryggade, samtidigt som de andra har sprungit och gömt sig. De har gömt sig bakom floskler och undanflykter.

– Det är också vi som står här konsekventa, tydliga och faktiskt ensamma i svensk politik om att ha hedern i behåll. Det var vi som hade rätt. Sträck på er!

Rädsla och otrygghet påverkar våra liv

– Den nation som en gång var ett föredöme är en nation som förvandlats till ett skräckexempel.

Åkesson talar särskilt om otryggheten. Oron för barnen på väg till träningen. Rädslan över att gå ut på kvällen. Att a-kassan inte ska räcka till. Att sjukvården inte ska finnas där när man behöver. Att pensionen blir så låg att man räknas som fattig.

– Otryggheten berör oss alla. Den är vår tids största fiende. Den är destruktiv och lamslår våra liv. Den hämmar utveckling, framåtanda och svensk konkurrenskraft. Otryggheten är systemhotande.

En avgörande faktor är brottsligheten, men inte alls bara den som syns i tidningarna. Vardagsbrottsligheten. Inbrotten. Cykelstölderna. Bilar som vandaliseras. Det handlar inte bara om materiella ting, utan om känslan av otrygghet.

– De kriminella har börjat diktera villkoren för hur vi kan leva våra liv, säger Åkesson.

Åkesson påpekade att när 3000 poliser lämnat in en namninsamling med en rad åtgärder för att underlätta brottsbekämpningen stämde de flesta överens med det Sverigedemokraterna föreslagit i riksdagen.

Nära nästa milstolpe

Åkesson sa att partiet måste nå fler kvinnor och det tänker partiet göra genom att föra en politik för trygghet, mot hedersförtryck och våld.

Han påpekade att den blivande S-ledaren Magdalena Andersson saknar trovärdighet. Hon har varit med och är ansvarig för den politik som Socialdemokratin fört. Det förändras inte när man byter partiledare.

När det gäller regeringsbildningen var Åkesson mindre konkret. Men han är hoppfull.

– Vi är nära ännu en milstolpe. Det är en tung milstolpe. Om knappt ett år är det dags för vänsterliberalerna att flytta från Rosenbad.