Den kraftiga explosionen i Göteborg utreds som allmänfarlig ödeläggelse. Polisen har inlett särskild händelse med anledning av det dramatiska skeendet.

”Hela sängen vibrerade”, berättar en av hundratals boende som har evakuerats om händelsen till Sveriges Radio.

Kyrkor i närheten fungerar som uppsamlingsplats och stämningen där beskrivs som lugn men känslosam.

– Vi tror att det handlat om en enskild sprängladdning som placerats i en port, och där tryckvågen sedan spridits simultant i flera trappuppgångar, säger en polisman som arbetar med ärendet. På den aktuella adressen finns, enligt polisen, inga personer folkbokförda som kan tänkas ha en hotbild riktad mot sig, rapporterar G-P (betalvägg).

Firades ner i lakan

Flera personer har firat sig ner från sina lägenheter med hjälp av lakan efter den stora explosionen kl 04.48 på tisdagsmorgonen. Detta på grund av den kraftiga rökutvecklingen i trapphusen.

Sex personer är allvarligt skadade och ett tjugotal personer – däribland en rökdykare – har förts till sjukhus.

Branden inte släckt

Flera timmar efter explosionen är branden i huset inte släckt

– Det har varit en kraftig brandgasspridning i flera trapphus upp i vinden som blivit påverkade. Vi jobbar i detta nu med en brandhärd som vi lokaliserat på entréplan. Vi får se vad det får för effekt, vi vet inte om detta är den enda branden. Jag skulle inte säga att vi har full kontroll, säger räddningstjänsten till SvD.

– Släckningsarbetet har pågått i fyra timmar och kommer att pågå i många timmar till. Flera lägenheter och eventuellt trapphus är totalskadade.