I medier har klimatet lyfts upp som något som skulle dominera både Norges och Tysklands val nu i september efter sommarens rapporter om översvämningar och värmeböljor. Men väljarna tycks mer rationella än att rösta efter senaste nyhetshysterin.

KOMMENTAR. I Norge kom Miljöpartiet inte ens över fyraprocentsspärren i förra veckans val, trots att medierna benämnde det ”klimatvalet”. I Tyskland som går till val nästa söndag har Miljöpartiet tappt i opinionen.

Deutsche Welle frågar nu: Är detta ett klimatval, eller kanske inte? Man intervjuar klimataktivister som ser att politiker talar om klimatfrågan men att intresset saknas.

– Alla politiska partier har faktiskt tagit upp klimatfrågan och eftersträvar ambitiösa mål, så det är inte så många skillnader mellan partierna när det gäller mål. Skillnaderna ligger i frågan om hur dessa mål ska uppnås – vilka åtgärder som kommer att användas, vilka instrument. Och det här är en mycket teknisk fråga för en valkampanj, säger klimatforskaren Manfred Fischedick.

Även Die Grünen har slutat prata klimat

Källa: Politico

Till och med det tyska miljöpartiet Die Grünen har slutat prata om klimatångest sedan deras opinionsiffror dalat. Enligt poll of polls i Politico ligger partiet nu på 16 procent, från att före sommarens oväder legat på 25 procent.

– Under de senaste veckorna har de gröna verkligen gjort ett försök att ge lika stor vikt åt ett brett spektrum av ämnen, och inte bara spela klimatkortet, säger Fischedick och pekar på att partiet mer fokuserar på pensioner, säkerhet och olika sociala frågor.

Andra klimataktivister skyller svagare ställning i valrörelsens slutskede på att den kvinnliga miljöpartist som är partiets kanslerskandidat, Annalena Baerbock utsätts för diskriminering därför att hon är kvinna.

– När man tittar på debatterna känner jag fortfarande att det kanske finns lite brist på respekt eftersom hon är yngre, hon är en kvinna. Du kan se det, säger klimataktivisten Johannes Orphal till Deutsche Welle.