Imorgon är det valdag i Svenska kyrkan. Debatten har främst cirkulerat kring hur politiserad kyrkan blivit under långt Socialdemokratiskt styre. Något som Sverigedemokraterna nu motarbetar.

Det som av SVT beskrivs som en hård debatt om polarisering visade Julia Kronlid, riksdagsledamot och ledamot i kyrkomötet för Sverigedemokraterna, hur S med sin politik har kommit att ta makten över kyrkan.

– Det vi kan se idag är att Svenska kyrkan tar väldigt tydlig ställning i migrationsdebatten, t ex i uttalanden om att ge amnesti till människor som inte har skyddsskäl, att kyrkan gömt migranter som är här olagligt. Vi har sett hur Svenska kyrkan tagit väldigt tydlig ställning mot Israel. Jag har också upplevt det ganska svårarbetat inom kyrkan när jag försökt driva dem till att ta tydligare ställning till stöd för förföljda kristna, säger Julia Kronlid i Aktuellt på fredagskvällen.

Detta visar att kyrkan politiserats, menar hon.

Kronlid påpekar att det skett under lång tid, ”sedan 68-rörelsen”, säger hon och anknyter därmed till den omtalade boken om Svenska kyrkans radikalisering, 68-kyrkan : svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989 av Johan Sundeen.

I veckan har också S-ministrar i Expressen anklagat Sverigedemokraterna för att ”göra kyrkan till en plattform för sitt nationalistiskt färgade kulturkrig”. Jimmie Åkesson har svarat: S maktspel hör inte hemma i Svenska kyrkan: ”Socialdemokraternas försök att reducera kyrkovalet till en partipolitisk smutskastningskampanj är oförskämt”.