Polisen rapporterar att utländska stöldligor utnyttjar asylrätten för att kunna begå stölder i Sverige, framför allt dyrare livsmedel som säljs vidare svart. Krav på direktavvisning framförs.

De kriminella ligorna vet att deras folk saknar asylskäl, men låter dem ändå söka asyl. Detta därför att då betalar Migrationsverket för bostad och uppehälle under utredningstiden, som efter lång handläggning slutar med avslag på asyl.

Under tiden som Migrationsverket utreder deras ansökan får de alltså betalt av svenska staten och dessutom kan de inte heller avvisas av polisen.

Därmed är de fredade att systematiskt göra inbrott och stjäla allt som finns i Sverige. Särskilt livsmedelsbutiker är utsatta.

– Vi har varit med om väldigt allvarliga incidenter i butik, säger butiksägare Andreas Selsberg till Sveriges Radio. 

Som butiksägare kan han inte göra så mycket åt den organiserade brottsligheten.

Resultatet blir höjda matpriser, som svenska folket får betala därför att regeringen inte förstår hur utländska ligor härjar i landet.

Sverige en guldgruva för kriminella

– Vi behöver kunna direktavvisa, säger Joakim Söderström, tidigare gränspolis och nu vd för Säkerhetsbranschen. Han intervjuas av P4 (2 tim:19 min in i bandet). Han menar att Sverige är en guldgruva för världens alla kriminella.

– Vi har en generell slapphet i Sverige. Ligor kommer ofta från Georgien, Litauen, Rumänien och Polen. Detta är säkra länder och medborgare därifrån som söker asyl måste generellt sätt kunna få avslag och avvisas omedelbart.

– Dessa ligor begår mängder med brott. Det är inbrott i butiker, det är bostadsinbrott, de stjäl båtmotorer, fordon och traktorer. De beräknas begå omkring 90 procent av alla bilstölder i Sverige och hälften av alla inbrott, säger Söderström.

Allt medan de alltså får betalt av Migrationsverket och svenska skattebetalare för sitt boende och uppehälle.