Nu börjar det gå upp för kommentatorer att Sverigedemokraternas röster inte är gratis för Moderaterna i riksdagens kommande budgetbeslut.

Moderaterna underskattar SD:s politiska krav för att stödja en M-ledd regering, skriver Expressen efter intervju med SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt. Han upprepar det Jimmie Åkesson tidigare sagt, att det är osannolikt att SD skulle rösta på en budget som partiet inte varit med och förhandlat om.

– Vi behöver vara delaktiga i framtagandet av ett motförslag. Våra mandat är nödvändiga för en majoritet om man ska uppnå något annat än regeringens alternativ, säger Sjöstedt till Expressen. 

Tidningen undrar om SD verkligen kan lägga ner sina röster i slutvoteringen om budgeten och därmed ”rädda” regeringens budget som då inte behöver stöd av V och C.

– Så kan man också se det. Vi röstar i sådant fall på vårt eget alternativ. Jag har svårt att se att det ligger i vårt intresse att rösta på ett annat alternativ om inte vi är delaktiga i framtagandet, säger Sjöstedt.

Sverigedemokraterna är ingen dörrmatta

För egen del tycker jag det är märkligt att journalister och kommentatorer utgår från att ett parti låter sig vara dörrmatta och stöder andras förslag utan att få inflytande. Det bottnar nog i att Vänsterpartiet under Jonas Sjöstedt gjorde precis det. Januariavtalet var en förolämpning mot V, men V röstade snällt så att januaripartiernas förslag gick igenom.

Det var först med Nooshi Dadgostar som Vänsterpartiet visade att man inte är dörrmatta. Partiet röstade för det misstroendeförslag som Sverigedemokraterna lämnade in i riksdagen mot statsminister Stefan Löfven i juni. Löfven avsattes. Sedan backade C och S om marknadshyror, det V krävt, och då kunde Löfven tillträda igen eftersom V inte röstade emot honom längre.

Så går det till i en demokrati. Partierna företräder sina väljare. Dessa väljare är lika mycket värda som andra partiers väljare och ska respekteras som sådana. Då kan man inte begära att något parti ska rösta för något man inte förhandlat fram.

Uppgörelse om delar av budgeten

Ett sätt för oppositionen – M, SD, KD och L – att påverka statsbudgeten är att i finansutskottet enas om att bryta ut delar där man lägger annat förslag än regeringen. Man kan exempelvis föreslå stopp för några av regeringens kostnadsökningar, för att istället lägga beloppen på annat. Sverigedemokraterna vill se högre pensioner och mer resurser till rättsväsendet.

Om det sker, då måste S/MP-regeringen få stöd av både C och V för att stoppa M, SD och KD-förslaget.

Det är detta som är parlamentarism. Att det ska vara så svårt att förstå.