Det har uppdagats – igen – att socialdemokrater sprider falska inlägg i sociala medier. Denna gång genom att låtsas vara personer på motståndarsidan. På detta sätt använder S rent rasistiska och fördomsfulla budskap, som de lägger i någon annans mun. Resultatet blir att S-aktivister sprider hatet och förnedring i sociala medier.

Det är inte är första gången Socialdemokraterna använder sig av trollkonton och trollfabriker för att sprida desinformation i sociala medier. 2015 avslöjades att man från Socialdemokraternas partikansli dirigerade trollkonton. Den gången stängdes två medarbetare, som synts på bild i Stefan Löfvens närhet, av.

S saboterar öppen och fri debatt

Nu har det uppdagats att socialdemokrater åter skapat flera konton på Twitter där man ägnar sig åt identitetsstöld. S-aktivisterna försöker lura publiken att man är originalet och på det sättet kapa den egentliga debattörens möjlighet att nå ut.

Sedan publicerar man på det falska kontot i hög grad texter som ligger nära den kapade personens stil och formuleringar. Detta för att lura fler mediekonsumenter bort från originalet. Därefter smyger man in vulgära åsikter för att kleta ner originalet med rasistiska och fördomsfulla ståndpunkter.

Denna identitetsstöld är givetvis fullständigt oacceptabel.

Det är brott mot grundläggande demokratiska värderingar att försöka stoppa en opinionsbildare genom att kapa dennes identitet och lura dennes publik till en falsk avsändare, som dessutom förnedrar opinionsbildaren med att lägga rasistiska och hatfyllda kommentarer i dennes mun.

Socialdemokratin saboterar den öppna och fria debatten som är en absolut grundbult i demokratin.

S-aktivist om zigenarhån: ”satir”

Det är Samnytt som avslöjar Socialdemokratins nya destruktiva beteende. Man har intervjuat SSU-ordföranden i Simrishamn som gillar och försvarar agerandet.

– Jag tycker att det är rolig satir, det är därför jag ser till att följa dem så fort jag ser att de följer mig. Det är därför jag har delat inläggen om det är det du reagerar på. Men det är verkligen inte jag som driver dem, säger han.

SSU-ordföranden försvarar också inlägg som hånfullt talar om ”zigenare” och låtsas att en annan debattör påstår sig vara stolt ”arier”. S-folket använder också uttryck som ”smutsa ner en svensk blodslinje”.

– Jag tycker det är humor. Det är roligt, säger han.

Den här ynglingen har inte förstått ett skatt av vad satir är. Satir handlar inte om att ge sig ut för att vara någon annan och kleta rasistiska åsikter på denne. Det är identitetsstöld och ungefär lika mycket satir som att kasta en sten genom rutan till SSU:ares köksfönster. Med andra ord: det är kriminellt, föga humoristiskt och borde bestraffas.

”De drivs av förakt”

Bulletin-krönikören Luai Ahmed, som är en av de som drabbats, säger till Samnytt att de ”uttråkade rödgröna ungdomar” som ligger bakom de falska kontona, drivs av förakt mot dem de hånar.

– Dessa konton påstår indirekt att de är satirkonton, men de kamouflerar sig på ett sätt som får det att verka som att det är vi som skriver. Vissa går på det och tror ibland att de är äkta tweets. Som tur är så anmälde mina följare kontot och det blev avstängt, säger Luai Ahmed.

”S attackerar med desinformation”

En annan som utsatts för identitetsstöld på Twitter är Riks-medarbetaren Rebecka Fallenkvist.

– Socialdemokraterna använder det som strategi, framför allt nu när vi börjar närma oss valet. Att attackera genom desinformation. Det är skrämmande. Det är det riktiga hotet mot demokratin man ser här.

– Det är en personlig attack, och att använda den typen av strategier är väldigt typiskt för Socialdemokraternas beteende, säger Rebecka Fallenkvist.

*

Här anges äkta konton för de som vi vet blivit utsatta:

@fallenkvist

@EmmieMikaelsson

@JustLuai

@PontusPersson5