Den socialdemokratiske kanslerskandidaten i det tyska parlamentsvalet, Olaf Scholz, pressas nu allt hårdare kring sin eventuella inblandning i en gigantisk härva av skattebedrägerier.

En skandal tonar upp sig i sluttampen på det Tysklands parlamentsval på söndag.

S-ledaren Olaf Scholz hördes i somras bakom lyckta dörrar av finansutskottet och mörkade då hur han agerat. Detta skapar nu misstankar om att han är mer inblandad i organiserad skattesmitning än han givit sken av.

”Efterskänkte” återkrav från skattefusk på halv miljard

Det var som borgmästare i Hamburg som Olaf Scholz träffat ledningen för banken som gjort felaktiga utbetalningar och av Hamburgs skatteverk krävdes på runt en halv miljard kronor i skatter. Banken ville att Hamburg skulle avstå från skatteåterkravet.

Efter mötena med Scholz beslutade Hamburgs skattemyndigheter att banken fick behålla pengarna. Sedan dess har federala skattemyndigheter upphävt beslutet, rapporterar SVT.

Varför lät S-politikern Scholz en bank behålla pengar som den uppenbart kommit åt genom skattefusk?

I kommentarer har Olaf Scholz bekräftat mötena. Men han säger sig inte minnas vad de pratade om. Scholz förnekar att han ska ha utövat påtryckningar för att Hamburg skulle avstå från skatteåterkravet.

Scholz är finansminister

Olaf Scholz är sedan 2018 Tysklands vice förbundskansler och finansminister. Nu anklagas finansdepartementet för att förhala processen så att offentliggörandet först ska ske efter förbundsdagsvalet på söndag.