Under tisdagseftermiddagen hölls riksdagens högtidliga öppnande med kung Carl XVI Gustaf. Och en mycket traditionell regeringsförklaring av avgående statsminister Stefan Löfven. Svansföringen är hög men positiva resultat har uteblivit.

Trots att Löfven ska avgå om mindre än två månader talade han som om han tänkte fortsätta som statsminister. Han tänker prioritera jobben, välfärden, klimatet och tryggheten. Men vi fick inte några svar på hur det ska gå till.

– Det är nästan så att jag somnade, skämtade Sakine Madon, ledarskribent på UNT, när hon och jag medverkade i en panel i SVT efteråt.

Haft makten men inte gjort något med den

Och det är nog så att arvet efter Stefan Löfven är att han fick hantera ett antal kriser – migrationsvåg, terrordåd, pandemi – men knappast sätta någon prägel på politiken. Ja, bortsett från att han lyckades splittra de borgerliga, något som Socialdemokratin alltid har som ett viktigt mål i sig.

Därmed har han ju också sett till att Socialdemokratin har haft regeringsmakten. Även om man varit passiva och inte förstått att göra något åt den allvarliga utveckling vi ser i landet. Så sent som igår sa polischefen för region Väst att den svenska ”utvecklingen av skjutvåld saknar motstycke i Europa”.

Här har regeringen dragit benen efter sig och alltid varit sist på bollen.

När det gäller islamiska terrorister och återvändare från Syrien har regeringen också varit sist på bollen, så sen att de IS-terrorister som återvänder inte kan straffas utan släpps på fri fot. Detta trots att de enligt Säkerhetspolisen utför säkerhetshot.

Utvecklingen har gått S ur händerna

Det intryck Löfven gör när han berättar om sin jultomtelista med politiska ambitioner utan verklighetsförankring är att visa på Socialdemokratin tappat greppet om landet man styr. Man förstår inte vad som är viktigt att prioritera.

Självfallet borde medborgarnas säkerhet vara första prioritet. Därefter är välfärden helt central. Men istället för att satsa på kärnverksamheten har man varit upptagen med pseudofrågor som plastpåseskatt, elcykelpremier och familjevecka som blev tre dagar och av kritikerna är en lösning på problem som inte finns.

Det snällaste man kan säga är att Löfven och Socialdemokraterna har höga ambitioner, men de vet hur de ska förverkligas.

Vad Sverige behöver är en regering som tar itu med de svåra problem landet har. Genomför påtagliga förändringar som vänder negativ utveckling.

Men det är väl vad kommande valrörelse får handla om.

*

Riksdagens öppnande finns att se i SVTplay (paneldiskussionen börjar 2 tim 30 min in i bandet).