Ny mätning från Demoskop i Aftonbladet idag. Även om S går fram jämfört med förra mätningen så har de tre oppositionspartierna en egen majoritet i riksdagen med 182 mandat, om Demoskop varit valresultat.

Mer intressant än förra mätningen är hur partierna ligger till jämfört med förra valresultatet. Här bådar det inte gott för de gamla januaripartierna MP och L. De kommer båda att åka ur, om väljarna röstar så som de intervjuade svarat i Demoskops mätning i september.

Två realistiska block

Uppdelat på de två regeringsalternativ som har realistiska möjligheter att tillträda ser opinionsläget ut så här, jämfört med valresultatet 2018:

Socialdemokraterna: 26,7 procent (-1,6)
Centerpartiet: 9,7 procent (+1,1)
Vänsterpartiet: 8,2 procent (+0,2)

Moderaterna: 22,1 procent (+2,3)
Sverigedemokraterna: 20,7 procent (+3,2)
Kristdemokraterna: 5,6 procent (-0,7)

Utanför parlamentet hamnar följande två partier:

Liberalerna: 2,5 procent (-3,0)
Miljöpartiet: 3,5 procent (-0,9)

Mandatfördelning avgör

Eftersom fyraprocentspärren diskvalificerar de två sistnämnda från mandatfördelningen, blir resultatet så här i riksdagens sammansättning.

Blågula (M, KD, SD): 182 mandat
Rödgröna (S, V, C): 167 mandat

Med detta utfall kan varken C, V eller MP hindra en statsminister eller regering som samarbetar med Sverigedemokraterna från att tillträda. Sverige skulle slippa alla ultimatum om vem som får prata med vem för att en statsbudget ska bli antagen i riksdagen.

Parlamentet skulle kunna återgå till det som folkvalda ska göra: tala, diskutera, förhandla och besluta om vilken politik svenska folket ska få. Det låter som en dröm…

För Aftonbladet har Demoskop genomfört undersökningen 31 augusti–8 september 2021 och den har omfattat 2.199 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning.