Socialdemokraterna profilerar sig nu som skattesänkarparti. Det trodde jag inte! Men idag kommer finansminister Magdalena Andersson ut som skattesänkare.

I ett utspel idag föreslår regeringen tre skattesänkningar för sammanlagt drygt tio miljarder kronor.

– Det här innebär mer pengar i plånboken för vanligt folk, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Det handlar om en form av jobbskatteavdrag, som dock tillfaller även de som har sjuk- och aktivitetsersättning.

Den skattereduktion som infördes den 1 januari i år, med fokus på låg- och medelinkomsttagare, utökas med 1.320 kronor från 2022. Därmed blir huvudregel en fast skattereduktion på 2.820 kronor per år 2022 som maxbelopp för dem med årlig förvärvsinkomst på 265.000 kronor eller mer.

Skillnaden i beskattning mellan lön från jobb och sjukpenning/a-kassa försvinner, vilket kommer de som inte arbetar tillgodo.

Det tredje förslaget innebär en skattelättnad för avgiften till a-kassan. Skattereduktionen föreslås uppgå till 25 procent av betald avgiften. Det innebär en skattesänkning på omkring 400 kronor per år för medlemmar i de flesta a-kassor, står det i finansministerns pressmeddelandet.

Skattesänkning ingen konfliktlinje längre

Utspelet är förvånande. Det innebär att Socialdemokratin inte kan anklaga oppositionen för att vilja ”sänka skatterna istället för att satsa på välfärden” i nästa års valrörelse. Detta mantra vi hört i evigheter.

Förklaringen är förmodligen att Socialdemokratin redan slagit in på skattesänkarlinjen genom att avskaffa värnskatten, den som de allra rikaste betalade. Denna skattesänkning var priset S fick betala för att få stöd av C och L att bilda regering, genom det nu fallna januariavtalet.

Socialdemokraterna har redan blottat strupen när det gäller skattesänkningar för de rikaste. Då kan man ju lika gärna sänka skatten för folk med låg- och medelinkomster.

Kulturkampen istället för ekonomisk höger-vänster

Om skattefrågan neutraliseras, eftersom S inte kan anklaga M och M knappast kritiserar S på denna punkt, så förlorar den gamla höger-vänsterskalan i ekonomisk politik ännu mer i betydelse.

Det kan betyda att frågor om migration, assimilering, kriminalitet och allmänt frågor om ordning och reda i exempelvis skolan, kan få ökad betydelse i valrörelsen.

Ett exempel på vad som är fel med Sverige idag framgår av ett nytt inslag i Riks (se nedan) om en somalier i Borås som åtalas för att ha attackerat åtta kvinnor och skrikit att ”vita ska dö”. Är det okej att Sverige tar emot och försörjer denna sorts personer i den goda migrationspolitikens namn? Är det till denna sorts individer svenska välfärdsresurser ska gå?

Ja, säger S, MP, C och V.

Nej, säger SD.

Njaeä, säger M, L och KD.

Det kan bli en intressant valrörelse som handlar om nationen Sverige alls ska finnas kvar eller mer likna de utomeuropeiska länder varifrån allt fler migranter kommer.