Inför partikongressen säger S-ledningen att man ska införa hårdare straff och ge polisen fler verktyg. Nu ska man göra det som hittills givit upphov till indignerade anklagelser om rasism och nazism.

Socialdemokraterna går inför partiets kongress i november fram med flera nya riktlinjer avsedda att stoppa gängkriminaliteten, skriver Aftonbladet. Det handlar om en intern skrivelse som tidningen tagit del av och som handlar om… hårdare straff, fler verktyg för polisen och skärpta sociala åtgärder.

Några konkreta förslag läggs inte fram nu, men i en intervju säger inrikesminister Mikael Damberg att han bland annat vill göra det möjligt att LVU-placera ungdomar under betydligt längre tid och underlätta vräkningar av gängkriminella från hyresrätter.

Ska S bli rasistiska nazister nu?

Paradoxalt nog vill alltså S nu genomföra den politik som Sverigedemokraterna förslagit i årtionden och som av just S har dömt ut som rasism och nazism.

– Det fanns en ängslighet tidigare att beskriva en del problem, man ville inte ses som rasistisk, säger han till Aftonbladet.

Damberg hävdar att omsvängningen är ideologiskt bottnad. Partiet har insett att kriminaliteten skapar otrygghet och begränsar människor liv.

Åkesson: (S)aknar all trovärdighet

När partiledaren Jimmie Åkesson (SD) i Riks kommenterar inrikesminister Dambergs utspel är han inte imponerad.

– Jag har ingen större respekt när man ändrar sig under galgen och det får man väl ändå säga att det är det Mikael Damberg gör här. Han förstår att partiet förlorar väldigt mycket väljare på att man har så pass låg trovärdighet i de här frågorna och då måste man ta i så man spricker.

– Det är alldeles för sent. Jag tror inte han kommer att kunna bygga någon trovärdighet på det här.

Åkesson undrar om inte S har börjat titta på sina partivänner i Danmark och försöker kopiera deras framgång.

– Men det har ju absolut noll trovärdighet.

Socialdemokratin borde ha tagit den här diskussionen för 20 år sedan istället för att bygga upp de här problemen i decennier.

– Jag har alltid sagt att ska man lösa problem, kan ju inte samma politiker som skapat problemen sättas att lösa problemen. Det säger sig själv. Hoppas att väljarna förstår det nästa år.

Ängsliga ska nog inte hålla på med politik

Åkesson får frågan vad han säger om att Damberg erkänner att man vägrat att ta tag i problemen eftersom partiet varit ”ängsliga” för att stämplas som rasister.

– Det visar att han är en ganska ynklig politiker, i den meningen att om man ska leda ett land så måste man nog vara redo att ta lite skit och få lite skit under naglarna för att få saker och ting gjorda. Är man rädd för det ska man nog inte hålla på med politik.

*

Se Riks intervjun med Jimmie Åkesson (SD) här:

Denice Westerberg och Dick Erixon intervjuar Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.