”En stor besvikelse”, så lyder kommentaren från norska Miljöpartiet under valnatten då det står klart att man misslyckats, trots att medierna pumpat ut uppgiften om att detta var ett ”klimatval”.

Norska Miljöpartiet (MDG) stora dröm var att komma över spärren och få reell makt. Så blir det inte, skriver Norges största tidning Verdens Gang i En gedigen skuffelse.

Från jubel till tyst som i graven

Besvikelsen är lika brutal som uppgången var euforisk för en knapp månad sedan. När FN:s klimatrapport tillkännagavs om rött läge för världen. Och partiet fick ett våldsamt uppsving.

Förväntningarna var inte bara att komma över spärren, utan att också kunna pressa Arbeiderpartiets ledare Støre för att genomföra så mycket av Miljöpartiets politik som möjligt. Nu blir det inget med detta. Den nya vänsterregeringen behöver inte Miljöpartiet, som inte får någon vågmästarroll.

”I takt med att fler och fler röster räknades på valnatten sjönk partiet längre och längre under spärren. Stämningen gick från öronbedövande jubel till tystnad som i graven”, skriver VG. Det ska dock sägas att Miljöpartiet fick enstaka mandat man erhållit på egen hand, utan utjämningsmandaten. (Norge har inget tvärstopp via spärren som Sverige.)

Inte heller marxister får makt

Det nya marxistiska partiet Rødt kom däremot över spärren och fick vara med och dela på utjämningsmandaten i stortinget. Men inte heller detta parti får vågmästarställning.

Trepartiregering med landsbygdsstöd och EU-kritik

Arbeiderpartiet, som gjorde ännu ett förlustval, kan regera i majoritet med Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti som båda gick starkt framåt. En vanlig kommentar är att Erna Solbergs borgerliga regering svikit landsbygden och detta missnöje har gynnat Senterpartiet, som på flera sätt skiljer sig från sitt svenska systerparti. Exempelvis är norska Senterpartiet starkt EU-kritiskt.

Valresultat

När 97,9 procent av rösterna räknas ser fördelningen av rösterna i norska stortingsvalet ut så här, enligt NRK:

Arbeiderpartiet: 26,4 procent (-1,0)
Høyre: 20,5 procent (-4,5)
Senterpartiet: 13,6 procent (+3,3)
Fremskrittspartiet: 11,7 procent (-3,5)
Sosialistisk Venstreparti: 7,5 procent (+1,4)
Rødt: 4,7 procent (+2,3)
Venstre: 4,5 procent (+0,1)
Miljøpartiet De Grønne: 3,8 procent (+0,6)
Kristelig Folkeparti: 3,8 procent (-0,4)