Tre större sammandrabbningar med flera tiotals inblandade inträffade i Lund under måndagen. Den största utanför sjukhuset. Totalt var ett hundra personer inblandade. Åtta personer skadades, tre av dem allvarligt.

Stora grupper svartklädda män som jagade varandra, skrek, gapade, slog och sparkade kom att dominera Lund under måndagen, till omgivningens förskräckelse.

Sammandrabbning vid Lunds lasarett

En sammandrabbning skedde vid Skånes universitetssjukhus där 50-60 personer var inblandade i ett storslagsmål, enligt polisen.

En anställd på sjukhuset säger att allt började med att folk skrek och plötsligt stod det en stor klunga utanför sjukhuset. Vissa av dem började bryta av tjocka grenar från träd för att använda som tillhyggen.

– Det var precis som att det var två gäng mot varandra. De hoppade på varandra, slog och sparkade varandra i huvudet, säger hon till Kvällsposten.

– Det var som ett rent upplopp, män som var fyrtio eller femtio år som matar på med slag och sparkar mot varandra, berättar ett vittne för SVT.

Med anledning av oroligheterna beslöt sjukhuset att gå upp i stabsläge för att enklare kunna hantera situationen och samordna arbetet.

Tungt beväpnade poliser ryckte ut till området. Och med hjälp av hundar skingrade polisen det 60-tal personer som slogs.

Drog ut person från restaurang

 En annan grupp män gick in på en restaurang i jakt på en person.

– Sedan drog de ut en man på uteserveringen och började slå. Vi var flera som såg hur han blödde från huvudet, berättar ett vittne.

Delar av uteserveringen slogs sönder och fönsterrutan till restaurangen krossades.

– Det var mycket folk med höga röster, män som kom överallt ifrån. De kastade in grejor mot restaurangen, uteserveringsmöbler och en vägskylt åkte in. Det var fullt med folk, säger ett vittne.

– Det är ofta oroligt här och personalen på vår servering går alltid med larm på sig numera, säger en anställd på en av de intilliggande barerna.

Slagsmål vid järnvägsstationen

En tredje plats där kriminella gäng tog över det offentliga rummet var järnvägsstationen i Lund.

– De var extremt uppjagade. Fruktansvärt aggressiva, säger ett vittne.

Bråket vid järnvägsstationen rubriceras som försök till mord. De övriga två rubriceras i nuläget som grov misshandel. Polisens tekniker har arbetat vid samtliga brottsplatser under dagen. Polisnärvaron har varit hög i Lund eftersom det finns risk för att fler slagsmål kan blossa upp.

Bråk och oroligt hela dagen

Bråken i Lund pågick under stora delar av måndagen.

– Det är jättetrist när sånt här händer i Lund. Det är synd för alla förlorar i affärerna när ingen vågar komma. Det är jättetrist att vi blir drabbade ekonomiskt i dag, säger en restaurangägare.

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund, skriver i en kommentar om händelsen:

”Det är rena neandertalarfasonerna som inte hör hemma i Lund. Det visar även hur viktigt det är att vi inte rullar tillbaka våra lokala satsningar på ordningsvakter och kameraövervakning och att Morgan Johansson som justitieminister och lundabo måste ta medborgarnas krav på ökad trygghet på allvar.”

Ett stort antal polispatruller dirigerades till de olika platserna. Senare kunde flera misstänkta omhändertas eller hämtas in till polisen för förhör och en person greps, misstänkt för mordförsök.

Under eftermiddagen var polisen även på plats i Kävlinge utanför Lund för att förhindra ytterligare bråk.

Klankonflikt

Polisen skriver på sin hemsida: ”Den initiala bedömningen är att bråken föregåtts av en konflikt mellan två familjer. Närmare detaljer är i nuläget ej kända.”

Båda familjerna finns med i polisens hemliga klanrapport från i fjol, erfar Kvällsposten. Den ena familjen är baserad i Lund och Helsingborg. Den andra familjen är ett av de mest framträdande släktbaserade nätverken i Malmö, enligt polisens rapport. 

Förra året beskrev dåvarnde chefen för polisens nationella operativa avdelning, Mats Löfving, i Ekots lördagsintervju att det finns 40 kriminella klaner i Sverige. Enligt honom har deras medlemmar i många fall kommit till Sverige enbart med syfte att organisera brott.

Skåne är den del av landet som har flest kriminella klaner, rapporterade Sydsvenskan i våras. I länet finns 23 av de av de släktnätverk i landet polisen pekar ut som maktfaktorer, enligt tidningen.