Den hotfulle och numera världskände ambassadören Gui Congyou lämnar sitt uppdrag som Kinas ambassadör i Sveige. Han beskrivs som ”mycket känd” bland Kinaexperter i världen. Hans hårda ton mot Sverige har stuckit ut.

Det är inte ovanligt att Kinas ambassadörer gör uppmärksammade uttalanden, men det som Gui Congyou har framfört har varit ”extremt” och utöver det som brukar representera kinesiska diplomati. 

Gui Congyou är välkänd bland kinakännarna i väst.

Den franska Kinaexperten Antoine Bondaz ser Gui Congyou som exempel på en generell förändring i Kinas kommunikation under Xi Jinping. Den blir allt mer offensiv. Genom Gui har Sverige fått statuera exempel, som ska göra att andra länder drar sig från att kritisera Kina.

Hot mot Sverige ett karriärsdrag

– Deras hårda ton i utlandet kan handla om politiska ambitioner på hemmaplan. Och det verkar vara fallet med ambassadören i Sverige, säger Antoine Bondaz till SvD.

Men det kan också vara så att personlighet spelar roll, vilket kinakännaren menar är fallet med Gui Congyou. Den hårda tonen mot Sverige kan ha att göra med hans egna karriärambitioner.

Det är oklart vad den avgående ambassadören ska göra nu. Ingen har uttalat sig om varför Gui Congyou slutar. 

– Men jag betraktar det som en normal process att han lämnar eftersom han varit här så länge, har en ambassadanställd sagt till Expressen.

Gui Congyou ska lämna Sverige med omedelbar verkan.