De kvinnliga IS-terrorister som greps och anhölls efter att ha landat på Arlanda på måndagen efter att ha flugits till Sverige från Syrien, släpps på fri fot.

Två av kvinnorna anhölls för misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien. Åklagarna som leder förundersökningarna vill inte gå in på hur kvinnorna har ställt sig till misstankarna. Men nu har de släppts på fri fot.

– Det är en sammanvägd bedömning av själva bevisläget men också behovet för utredningarnas skull om de behöver vara fortsatt frihetsberövade, säger Åklagarmyndighetens presstalesperson.

Den tredje IS-terroristen som anlände till Sverige under måndagen och som också togs in på förhör är inte misstänkt för brott, säger åklagare Karolina Wieslander.

De tre kvinnorna och deras totalt sex barn som landade på Arlanda vid 17-tiden sedan svenska utrikesdepartementet åkt ned för att ge kvinnorna den allra bästa service och gratis flygresa till Sverige.

Utgör säkerhetsrisker

Det kurdiska självstyret har inte resurser att åtala kvinnorna, men betraktar dem som säkerhetsrisker.

– De utvisas på livstid, för de utgör en säkerhetsrisk, sade Shiyar Ali, representant i Norden för det kurdiska självstyret, till TT i söndags.

På Arlanda möttes terrorkvinnorna och barnen av polis och socialtjänst. De transporterades i en abonnerad buss.

Socialtjänsten har omhändertagit kvinnornas samtliga barn, uppger Centrum för våldsbejakande extremisms (CVE) chef Jonas Trolle till SVT Nyheter.

Enligt utrikesminister Ann Linde (S) finns ytterligare åtta kvinnor och 16 barn kvar i Syrien. Också de kan komma flygas till Sverige på svenska folkets bekostnad.