De extrema islamistiska miljöerna i Sverige får rejäl förstärkning när terrorister som varit med i Islamska statens mördande i Syrien återvänder till Sverige. Det bekräftar nu Säkerhetspolisen.

Omkring 150 IS-terrorister har hittills återvänt till Sverige, och inom kort kan fler komma tillbaka. Många har återgått till radikala kretsar efter återkomsten

Stärker våldsamma miljöer

– Det vi har sett är att många av dem som återvänt finns kvar i miljöerna och har samma umgänge som tidigare. Men vi ser i nuläget inga avsikter att begå brott inom ramen för den brottslighet som omfattas av vårt uppdrag, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo, till TT.

Hon säger att många av dem också ingår i kriminella kretsar som inte är ideologiskt motiverade. Deras erfarenhet av grovt sadistiskt våld kan efterfrågas där.

Sverige saknar ett strukturerat ”program” för att ta hand om vuxna återvändare. De släpps vind för våg.

Magnus Ranstorp anser att det är hög tid att regeringen låter presentera en övergripande nationell redogörelse om situationen för IS-återvändarna.

Sverige har naiv politik

Sverigedemokraterna ställer inte upp på den låt-gå-politik som gäller för återvändande från islamistiska extremistnätverk i utlandet.

– Vi har under mycket lång tid påtalat problemen med Sveriges alldeles för svaga och naiva förhållningssätt till islamisthotet, skriver Jimmie Åkesson (SD) i Aftonbladet.

– Det är just detta förhållningssätt som lett till att vårt land betraktas som något av en fristad för terrorister på grund av möjligheten för dessa att slippa straff. Som lett till att svenska skattebetalare år efter år tvingas finansiera extremisters terrorresor som följd av bristfällig uppföljning av såväl regeringen som ansvariga myndigheter.

– Och nu nås vi alltså av nyheten att Sverige tagit emot flera kvinnor med kopplingar till extremistgruppen IS, vilka släppts på fri fot och kommer tillåtas vistas fritt bland oskyldiga svenskar.

Åkesson: kriminalisera och utvisa

Åkesson menar att om man har rest till krigsdrabbade områden, i syfte att ansluta sig till en stridande part och mörda och skada andra människor i Islams namn, har man förverkat sin rätt att vistas i vårt land och ta del av vår trygghet, säkerhet och välfärd.

– Därför är det också helt centralt att deltagande i terroristorganisationer kriminaliseras, och att dessa individer kan fråntas sina svenska medborgarskap och utvisas ur Sverige på livstid – oavsett vilka eventuella konsekvenser de har att vänta i sina hemländer, skriver han.