President Joe Bidens egna partikamrater i kongressen distanserar sig från honom efter USA:s blodiga tillbakadragande från Afghanistan, rapporterar amerikanska vänstermedier som CNN och NPR.

I kölvattnet av Bidens försäkringar om att ingen amerikan skulle bli strandsatta när trupperna lämnade, och hans totala felbedömning av talibanernas styrka och förmåga att snabbt ta över från den afghanska regeringen, skuldbelägger en rad demokratiska politiker Bidens administration för misslyckad hantering av situationen. De menar att de behöver svar om det blodiga slutet på USA: s längsta krig.

Den demokratiske ledamoten i representanthusets utrikesutskott Dean Phillips från Minnesota berättar för NPR att hans unga medarbetare är generade över hur ”dåligt samordnat” ansträngningen att hjälpa amerikaner och afghanska allierade evakuera var.

– Det finns inte mycket kommunikation. Det finns inte mycket samarbete. Och det är en källa till både förvirring och besvikelse, sa Phillips som inte hört något från presidenten som tillhör samma parti som han själv.

Vill ha svar från Biden

Bristen på samarbete från Vita huset kritiseras också av andra demokrater.

– Jag vill ha svar på frågorna. Efter de senaste veckorna känner jag, likt många amerikaner, en ångest och oro över vad som kommer att hända och över vad som hände, säger demokratiske kongressledamoten Debbie Dingell från Michigan till CNN.

Andra säger att Biden borde ha haft bättre beredskap för att den afghanska regeringen kunde falla och en plan för en mer ordnad evakuering.

Biden kritiseras även av Meghan McCain, dotter till den avlidne senatorn John McCain och vän till Bidens familj. ”Det här är extremt svårt för mig att säga: […] Den här mannen som håller tal i tv, jag känner inte igen honom”, skriver hon på Twitter.

Kan ge valförlust i mellanårsvalet 2022

Det demokratiska partiet är mest rädd för är att debaclet i Kabul ska kosta partiet de minimala majoriteter som partiet har i både representanthuset och senaten i mellanårsvalet nästa höst.

Flera demokratiska senatorer so har tuffa valkampanjer i sina delstater, ”slår också larm”, rapporterar CNN.

– Att lämna amerikansk medborgare efter sig i Afghanistan är oacceptabelt, och jag kommer att fortsätta att driva denna administration att göra allt som står i dess makt för att få ut vårt folk, säger senator Mark Kelly, demokrat i Arizona.

Senator Maggie Hassan från New Hampshire, som också står inför ett svårt omval, sa till WMUR förra veckan att det har skett ”allvarliga missbedömningar” av Bidens utrikespolitiska team och sa att man inte borde satt ”konstgjorda tidslinjer” för utträdet.

Biden har tunn majoritet i båda kamrar

Demokraterna regerar sedan valet 2020 över alla tre politiska maktcentra på federal nivå: såväl exekutiva makten i Vita huset som majoriteten i lagstiftande församlingarna – senaten och representanthuset.

Men det är ovanligt tunna majoriteter. I senaten är det 50-50 och demokraterna får majoritet genom att vicepresidenten fäller avgörande vid lika röstetal. Förlorar demokraterna ett enda mandat i senaten intar republikanerna majoriteten.

I representanthuset har demokraterna också en tunn majoritet på nio mandat av 435 (222-213). Och det normala är att en nyvald president förlorar mandat i representanthuset i mellanårsval.

Exempelvis vann republikanerna 54 nya mandat 1994, två år efter att Bill Clinton blev president. Och två år efter att Barack Obama valdes, vann republikanerna 63 nya mandat i mellanårsvalet 2010. Samma fenomen utspelar sig normalt också när en republikansk president valts. Två år efter Donald Trump valdes, vann demokraterna 41 nya mandat i representanthuset.

Mycket talar alltså för att Joe Biden förlorar handlingsutrymme i kommande mellanårsval.