Erik Dahlin, programledare i podden ”Samtidigt”, hamnar i debatt med Vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson Ulla Andersson. Här skriver han om den märkliga händelsen.

DEBATT. På valdagen är det viktigt för väljarna att veta vad de olika politiska alternativen står för. I Sverige, som har ett flerpartisystem där en regering ska bildas efter valet, är det också viktigt att veta vad de olika regeringsalternativen står för.

Efter att januariavtalet sprack i somras har det blivit alltmer uppenbart att Centerpartiet och Vänsterpartiet måste enas i en mängd viktiga frågor. Den som säger sig rösta på C om det vore val idag, har rimligen landat i slutsatsen att man inte vill ge Sverigedemokraterna inflytande i viktiga frågor. Men frågan är om man verkligen innerst inne gillar V bättre än man gillar SD.

Vilka kompisar har du?

Följande korta diskussion mellan Ulla Andersson (V) och undertecknad på Twitter borde förskräcka.

Ulla Andersson: Topp 10 % äger hela 75% av den samlade privata nettoförmögenheten i Sve.Ett resultatet av årtionden av nyliberal ekonomisk politik. Att fattiggöra de utsatta o göda de redan rika. Vi behöver en annan politik som gynnar vanligt folk o stärker de utsattas ekonomi o förutsättningar

Erik Dahlin: Frågan är dock om de 90 övriga procenten har det sämre än man har det i exempelvis Venezuela? Finns det statistik?

Ulla Andersson: Frågan är vad rasister har att tillföra ?

Erik Dahlin: Tack för att du avslöjade dig själv som en antiintellektuell demagog. Tror inte taktiken att slänga rasistkortet så fort man inte kan svara på en fråga är något man vinner på i längden.

Ulla Andersson: Tror du ska titta på det du skrev själv och på de du har som kompisar så förstår du varför. Kan vara jobbigt att ställas inför fakta

Erik Dahlin: Jag gillar inte begreppet ”guilty by association”, men för övrigt anser jag mig inte ha några rasistiska vänner. Om du anser att något jag skrivit är rasistiskt så har vi väsensskilda definitioner av det begreppet.

Vägrar förklara sin politik

Ulla Andersson är inte vilken vänsterpartist som helst utan om en som suttit i riksdagen sedan 2006 och som var aktuell för partiledarposten 2011 då Lars Ohly skulle efterträdas.

Vad som är riktigt anmärkningsvärt med tanke på konversationen ovan är att Andersson också suttit som ledamot i finansutskottet sedan 2006 samt är V:s ekonomisk-politiska talesperson. Hon twittrar om ekonomi och får en konkret fråga tillbaka men istället för att svara på frågan, eller för den delen avstå från att svara, så slänger hon rasistkortet.

Ulla Andersson anklagar hellre någon för att vara rasist än att hon förklarar ifall de 90% som bara äger 25% av Sveriges privata nettoförmögenhet har det dåligt ställt i ett internationellt perspektiv eller ifall alla dessa 90% verkligen kan beskrivas som ”utsatta”. För det var faktiskt det som var andemeningen i frågan, ifall någon råkat missa det.

Ser Lööf problem med Anderssons retorik?

C:s ledning har tagit en radikal vändning sedan ett knappt decennium tillbaka. Det skulle därför förvåna om Annie Lööf ser några problem med Anderssons retorik. Dock är det  inte lika säkert att de liberalt sinnade centerväljarna har samma synsätt.

Som det ser ut nu så är en röst på C inte bara en röst mot SD utan även en röst för V. Den som vill stå upp för en intellektuell debatt, god ton och kunskapssökande borde därför tänka efter både en och två gånger innan man lägger sin röst på C. Vill man fortfarande ta avstånd från SD, men inte ge en antiintellektuell och ekonomifördärvande vänster inflytande så bör man överväga att lägga sin röst på Liberalerna.

Erik Dahlin
Programledare Samtidigt