Ett nytt säkerhetspolitiskt samarbete för att stärka västliga intressen gentemot Kina i Stilla havsregionen har fått Frankrikes president att gå i taket och kalla hem ambassadörerna i Australien och USA.

Beslutet att återkalla ambassadören representerar en chockerande vändning för Frankrike under Macron, som efter ett allt bitterare förhållande med tidigare president Donald Trump, ömt höll nye presidenten Joe Biden i handen vid ett G-7-toppmöte i juni och hävdade ”Amerika är tillbaka”, rapporterar AP.

Nu är man i Paris ”totalt oförstående” inför den nya strategiska samarbetet och kritiserade både Australien och USA.

”Det är verkligen ett hugg i ryggen. Vi byggde upp ett förtroendeförhållande med Australien, och detta förtroende förråddes”, säger franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian.

Trumfkort för Johnson, förlust för EU

Han menar att det nya samarbetet, kallat Aukus där också Storbritannien ingår, för ”oacceptabelt beteende mellan allierade och partners, vars konsekvenser berör själva grunden för vad vi gör med våra allianser och våra partnerskap och för Stilla havetsområdets betydelse för Europa”.

Det nya samarbetet stärker Storbritannien med premiärminister Boris Johnson i spetsen och försvagar EU, som helt lämnas utanför, på den internationella scenen.

Det som stör Frankrike, utöver att man inte fått någon information underhand, är att ett avtal om ubåtsköp bryts. Australien kommer att köpa atomubåtar från USA istället för från Frankrike.

Diplomatisk protest

Frankrike kallar hem sina ambassadörer från USA och Australien ”för samråd” i en diplomatisk protest mot en ny säkerhetspakt enligt vilken Australien kommer att köpa kärnkraftsbåtar från USA och säga upp sitt befintliga kontrakt med Paris

Franske presidenten Emmanuel Macron har tidigare tagit ledningen för att driva EU att göra mer för sitt eget försvar genom att främja ”strategisk autonomi” och har arbetat för att bevisa för Australien och USA att Frankrike är en makt i Stilla havet, rapporterar Financial Times.

De här öarna, inklusive Franska Polynesien, sträcker sig över stora vidder av Stilla havet. De har fått ett nytt strategiskt och militärt intresse med tanke på att Kina gör allt större anspråk på att också vara en militär stormakt.

Vita huset svarade på det franska beskedet i ett meddelande: ”Även om vi beklagar att de har tagit detta steg, kommer vi att fortsätta att vara engagerade under de kommande dagarna för att lösa våra olikheter, som vi har gjort på andra punkter under vår långa allians ”.

Missnöje med ubåtsupphandling

Skälet till att Australien är missnöjd med franska ubåtsköpet är flera. Ritningarna till detta topphemliga projekt, omkring 22.000 dokument, har hackats. Franske leverantören har sedan inte kunnat hålla avtalade leveranstider. Och priset på ubåten har ökat. Därför sökte Australiens regering en väg ut ur avtalet med Frankrike, rapporterar Politico.

Genom Aukus blir det lättare för de tre länderna Australien, USA och Storbritannien att dela information och teknik, och bana väg för Australien att få sina första kärnkraftsdrivna ubåtar. Australiens premiärminister Scott Morrison sa på torsdagen att de nya ubåtarna fortfarande kommer att byggas i Adelaide, ”i nära samarbete med Storbritannien och USA.”