Måndagens upplopp, då en av Sveriges mellanstora städer helt togs över av hundratalet klankriminella beväpnade med påkar, knivar och skjutvapen drog runt i stan och skrek, slogs, sparkades och bråkade, handlade om en 2-3 veckor lång konflikt mellan släktnätverk där de ”klanäldre” förgäves försökt förhandla med sina motparter. 

Måndagens tumult i Lund började vid klockan 10 då en 45-årig man attackerade av två män med basebollträn utanför sitt hem.

En knapp timme senare kallades polis till en restaurang på Bangatan. En anställd på en servering vittnar om hur 4-5 bilar stannade utanför och omkring tio män därefter gick in på den aktuella restaurangen. Man drog ut en man på uteserveringen där våldet eskalerade och där möblemang och staket kastades omkring. En 17-årig släkting till den 45-åriga mannen blev knivhuggen. En annan man fick på samma plats ett finger brutet, enligt Aftonbladets uppgifter. 

Den knivskurna 17-åringen kördes till Skånes universitetssjukhus i Lund och de båda kriminella släktnätverken samlades på parkeringen utanför sjukhuset. Enligt uppgifter ska medlemmar från de två grupperna ha börjat knuffas, därefter blev det slagsmål som mynnade ut i en upploppsliknande situation med mer än 50 personer inblandade.

Anställda på sjukhuset har vittnat om hur männen sparkade och hoppade på varandra och bröt loss stora grenar från träd som de använde som tillhyggen. Flera av de inblandade personerna hade med sig basebollträn, knivar och skjutvapen.

Först när en stor mängd tungt beväpnade poliser samt hundpatruller anlänt kunde situationen lugnas ner.

Totalt åtta personer skadades under bråken på måndagen. Tre av dem vårdas för allvarliga men inte livshotande skador. En 22-årig man är gripen, misstänkt för knivhuggningen, det avbrutna fingret och utdelning av dödshot på restaurangen på Bangatan.