”Ensamkommande” Shokrallah Shazad överföll och våldtog en 14-årig flicka i skogen tills hon började blöda. Han dömdes till ungdomstjänst och utvisning, men släpptes ut därför att han inte mådde bra och inte ville coronatesta sig. Efter frisläppandet har han tillsammans med andra afghaner gruppvåldtagit kvinna med funktionsnedsättning.

I juni 2019 gick några tjejkompisar i 13-14-årsåldern till fågeltornet vid Rocksjön i Jönköping. Där befann även Shazad och hans kompisar. Han lyckades under någon förevändning övertala en flicka att följa med honom en bit bort från de övriga. Trots att hon sa nej drog han av hennes kläder och vräkte ner henne på marken. Flickan hade efter övergreppen smärtor, ömhet, sårskador, svullnader och blödningar från underlivet.

140 timmar – för barnvåldtäkt

27 januari 2020 meddelade Jönköpings tingsrätt att han fälls för våldtäkt mot barn men dömdes endast till 120 timmar ungdomstjänst, skadestånd och utvisning. Göta hovrätt skärper straffet… till 140 timmar.

Efter ungdomstjänsten togs Shazad in på Migrationsverkets förvar i väntan på att utvisningsbeslutet skulle verkställas. Men i januari i år släpptes han ut från förvaret. Skälet till det var, enligt medieuppgifter, att han mådde psykiskt dåligt och inte ville coronatesta sig.

Våldtog igen efter tre månader

Tre månader efter att han släppts av polis och Migrationsverket – i Sverige, istället för att utvisas – deltog han i en gruppvåldtäkt mot en 24-årig kvinna som har autism och en kognitiv funktionsnedsättning som gör att hon intellektuellt befinner sig på ett barns nivå. 

Personalen i den kommunala dagverksamheten där 24-åringen pysslar och målar om dagarna, märkte att hon var väldigt ledsen.

– De gjorde något dumt med mig, jag har ont i baken. De använde en ciderflaska, sade 24-åringen.

– Jag skrek aj det gör ont, men då gjorde de ännu hårdare.

Personalen fick snabbt klart för sig att kvinnan hade blivit utsatt för ett övergrepp och ringde polisen. Där berättar hon om gruppvåldtäkterna.

– Jag vågade inte säga det till en afghan, jag kan inte säga det till en afghan, jag vet hur de beter sig om man säger nej, förklarar hon.

– Man kan bli slagen om man säger nej.

De tre afghanerna som gruppvåldtagit henne dömdes för grov våldtäkt. Två av dem fick åtta års fängelse för våldtäkt vid två tillfällen och Shokrallah Shazad till 3,5 års fängelse efter ungdomsrabatt för en våldtäkt.

Rätten beslutar enligt domen återigen att männen ska utvisas från Sverige efter att ha avtjänat sina straff.