Den somalier som utsatt minst åtta kvinnor för vansinnesattacker står nu åtalad i Borås tingsrätt för misshandel och även för att ha hotat kvinnliga socialsekreterare.

En som läst förundersökningen mot den somaliske gärningsmannen är journalisten Joakim Lamotte. Han beskriver att det är skrämmande läsning.

Den åtalade, Dawud Mohammad, har oprovocerat gjort utfall och våldsamma attacker mot kvinnor. Även män som försökt hjälpa kvinnorna har blivit attackerade. Dessutom har han framfört grova smädelser och dödshot.

Enligt polisens protokoll skrek Dawud Mohammad ”jävla rasister” vid gripandet och att ”vita människor är onda och rasister”. Han pratar då även, enligt polisen, om att ”vita människor ska dö och att han ska kn*lla vita människor”.

”Döda alla svenskar”

Även socialsekreterare vid Borås stad vittnar om mannens hat mot vita svenskar. I förhör berättar en socialsekreterare att Dawud Mohammad vid ett möte skrek: ”du är svensk, du ska ut härifrån”. Socialsekreteraren vågade inte annat än att lämna rummet. Då tittade Dawud Mohammad på henne och skrek: ”Jag ska döda dig. Jag ska döda alla svenskar”.

En annan socialsekreterare uppger att hon har hotats via mejl, där Dawud Mohammad ska ha skrivit saker som ”jag kommer förstöra ditt liv” och ”jag kommer döda er alla”.

Själv förnekar Dawud Mohammad brott och i polisförhör säger han att ”allt beror på rasism” och att polisen ”vill fylla hans register”. Han har även vägrat att prata med en av polisens utredare, eftersom denne var vit.

Obehaglig människosyn

Lamotte skriver att förundersökningen är obehaglig att läsa.

– Inte bara för det våld som flera vittnar om utan även för de hot som riktas mot personer på grund av deras hudfärg. Samtidigt drar jag mig till minnes hur en SVT-medarbetare häromveckan tillrättavisade en tittare genom att förklara att vita inte kan drabbas av rasism.

– Jag undrar då vad detta är, om inte just rasism?

Denne Dawud Mohammad blev svensk medborgare 2015. Sedan dess har han dömts bland annat för flera fall av narkotikabrott, hot mot tjänsteman och olovlig körning.

Och nu står han alltså åtalad för flera fall av kvinnomisshandel och hot av uppenbar rasistisk natur.