Det finns en märklig tendens i svensk debatt att alla talar om Sverigedemokraterna, men få tycks inse att partiet bestämmer över sina egna mandat. De som inte förhandlar med partiet kan inte räkna med stöd i votering om exempelvis statsbudgeten.

ANALYS. Under veckan som gick har Expressen intervjuat flertalet partiledare. I går svarade Jimmie Åkesson på en lång rad frågor, men det är som att det han säger inte hörs inne i de trånga etablissemangens åsiktskorridorer.

De flesta som kommenterar politiken utgår från att Sverigedemokraterna ska stödja Moderaternas budgetförslag i riksdagen i höst. Då måste S/MP-regeringen ha stöd av både C och V för att kunna vinna omröstningen.

Inte sannolikt med stödröstning

Men det är inte alls så läget ser ut idag. Jimmie Åkesson är tydlig med att Sverigedemokraterna inte alls med någon självklarhet kommer att rösta på någon annans budget i kammaren.

– Nej, det är osannolikt att vi skulle rösta på en budget som vi inte varit med och förhandlat, säger han till Expressen. 

Att partiet gjort det utan formella förhandlingar förut, betyder inte att man kommer att göra det igen.

– Vi har omvärderat det i takt med utvecklingen. Nu är det skarpt läge på ett helt annat sätt. Vi är eget parti, vi har vår politik och våra värderingar, det är klart att vi väldigt gärna förhandlar budget med andra partier – i synnerhet M och KD – men man kan inte förvänta sig vårt stöd så länge vi inte varit med och förhandlat budget.

Åkesson sätter Lööf i limbo

Beskedet från Åkesson innebär att Annie Lööf tappar förhandlingsutrymme. Hon kan inte hota med att fälla budgeten om hon inte får igenom sina frågor. Centerpartiet behövs inte för S/MP-regeringen om Sverigedemokraterna lägger ner sina röster i slutomröstningen.

Det gör det ännu mer kritiskt för Centerpartiet i statsministeromröstningen som kommer först. I den omröstningen kan C stoppa en ny S-ledare från att bli statsminister. Men om C släpper fram S-ledaren, har man sedan inga hållhakar på denne för att hindra samtal och samarbete med Vänsterpartiet.

Genom sitt besked tar Åkesson vågmästarmakten från Annie Lööf i budgetfrågor.

Valbudget innebär stort ansvar

Nu är det ju inte primärt därför Åkesson återgår till riksdagens praxis, att rösta för det egna partiets budget och sedan lägga ner rösterna när riksdagen röstar om andra partiers budgetar. Ett viktigt skäl är istället att de budgetförslag som antas för 2022 är vad man brukar kalla valbudgetar.

Den budget som antas innebär ekonomiska beslut som väljarkåren märker av under halvåret fram till valdagen i september 2022. Övriga budgetförslag anger tonen för vilken ekonomisk politik partierna vill föra.

Skulle SD rösta på en M budget som visar sig vinna över en S/MP-budget, vilket skulle kunna hända om S/MP saknar stöd av antingen V eller C, då kan en S-ledd regering anklaga SD för de ekonomiska förslag M fått riksdagen att anta. Sverigedemokraterna skulle tvingas förklara varför man röstat på M-politik.

Socialdemokraterna kan då – ännu starkare än vad de brukar göra – gå i opposition även om man sitter med regeringsmakten. S kan skylla alla sina egna misstag på att riksdagen antagit en M-budget.

Man ska inte regera från baksätet

Att inför ett val ge en sittande regering ett utmärkt svepskäl till varför regeringen misslyckats är inte särskilt smart.

Regeringen måste stå för sin maktutövning inför väljarna, utan bortförklaringar. Och oppositionen ska naturligtvis tala om vilka förändringar det skulle bli om man byter regering.