Snart avgörs flera för landsbygden viktiga utredningar där C ska göra upp med regeringspartierna. Vågar C rösta ner de förslag som motarbetar arbetstillfällen, industri och äganderätt utanför städerna?

Det frågar EU-parlamentarikern Jessica Stegrud (SD) och riksdagsman Mats Nordberg (SD) i debattartikel.

Centerpartiet ska göra upp med Miljöpartiet om skogs- och miljöfrågor i höst och det är osäkert om C kommer att stå upp för skogen mot Miljöpartiets landsbygdsfientliga miljöpolitik.

”Även om Centern talar för skog och äganderätt, så har partiet vid upprepade tillfällen släppt fram en regering där Miljöpartiet innehar miljöministerposten, vilket ger makt över både naturvårdsverk och länsstyrelser. Detta har haft förödande konsekvenser för svenska skogsägare och osäkerheten består. Det blir samtidigt allt svårare att få tillstånd till ny eller ens fortsatt areell näringsverksamhet och industri på landsbygden”, skriver de båda i Expressen.

Ett exempel de anger är att SD sedan 2013 har motarbetat systemet med nyckelbiotoper, som vare sig är objektivt, rättssäkert eller ger skogsägaren kompensation. Dessutom försvarar SD det nationella självbestämmandet mot ett klåfingrigt EU som inte förstår sig på skogsbruk.