Såväl MP, C som V måste stödja regeringens budgetförslag för att det ska gå igenom i riksdagen i höst. Men partierna har svårt att acceptera varandra. Nu kräver V att C inte får igenom skattesänkningar och privatiseringar för att rösta för regeringen.

ANALYS. Förra veckan förklarade Miljöpartiet att man inte tänker lägga sig platt för Centerpartiet. I en debattartikel idag kräver Vänsterpartiet i praktiken att Centerpartiet ska lägga sig platt – igen.

Debattartikeln inleds med en snyting mot Annie Lööf: Eftersom C har förbjudit regeringen att förhandla med V ”väljer vi att redovisa våra krav här.”

Minimikrav: inga skattesänkningar, inga privatiseringar

Sedan anger V-ledaren fyra nya krav som ”kan ses som en bottenplatta som kan skapa förutsättningar för Vänsterpartiet” att rösta för regeringens budgetproposition i höst.

Det är alltså minimikrav för att V alls ska överväga att rösta med S.

Vänsterpartiet kräver att skatterna inte sänks. Och man kräver också reformering av a-kassan som inte innebär ”privatiseringar” eller ”marknadsexperiment”.

Det är alltså reformer som går stick i stäv med det Centerpartiet fick inskrivet i det januariavtal som nu fallit.

”Uppfylls dessa krav ser vi att det finns en möjlighet, om än inte ett löfte, att stödja budgeten. Vi kommer även om dessa krav skulle uppfyllas att göra en helhetsbedömning och avgöra vid omröstningen senare i höst om utfallet är sådant att vi kan motivera beslutet för våra väljare och svenska folket”, skriver V-ledaren på DN-Debatt.

Efter marknadshyror ny dragkamp

Vänsterpartiet krossade före midsommar Centerpartiet när det gäller marknadshyror. Det var ju inskrivet i januariavtalet att fri hyressättning skulle börja gälla i nyproduktion. Först vägrade Annie Lööf att backa, vilket fick Vänsterpartiet att rösta för misstroende och fälla regeringen.

DÅ ändrade sig Annie Lööf och drog tillbaka sitt förslag om marknadshyror. Men först efter att januariavtalet fallit tillsammans med regeringen, och Liberalerna bytt sida och sällat sig till M och KD.

Nu ställer alltså Vänsterpartiet nya krav som i praktiken innebär att Centerpartiet måste vika ner sig igen.

Återstår att se hur Socialdemokraterna hantera sina tre bråkiga småpartier.