Flera röster reagerar starkt mot att Socialdemokratin ”måste” välja en kvinna därför att det är ”dags för det”. Annat än kön är viktigare.

Mediespekulationerna handlar om att finansminister Magdalena Andersson (S) är storfavorit till att bli ny partiledare i Socialdemokraterna. Detta inte på grund av hennes kompetens, utan därför att hon är kvinna.

”Men att reducera frågan till kön gör alla en otjänst”, skriver Smålansposten i ledare. ”Det är förminskande och rentav fånigt att reducera en politiker till ett kön och därefter använda detta som argument till huruvida de skall få inneha tunga politiska poster eller inte.”

Diskvalificera inte hälften av kandidaterna

”Nej, det är inte ’dags’ för en kvinnlig statsminister”, skriver Expressen. ”Efter att Stefan Löfven (S) aviserat sin avgång kom de förutsägbara kraven på att nästa S-ledare och statsminister måste vara en kvinna. Det är förnedrande.” Och fortsätter:

”Det vi borde prata om är vem som är bäst lämpad att leda landet, vem som har idéerna för att vända utvecklingen – med skjutningar, hög arbetslöshet och hela bostadsområden som tappat hoppet. Löfvens efterträdare kommer att få det tufft, utan någon stabil riksdagsmajoritet att regera på. Det vore dumt att diskvalificera hälften av kandidaterna för att de tillhör fel kön.”

Sveriges tråkigaste politiker

Blekinge Läns Tidning invänder också mot Magdalena Andersson men då mer på hennes framtoning: Hon ”är kanske Sverige tråkigaste toppolitiker. Hon är teknokrat ut i fingerspetsarna och talar gärna räntor och skattesatser, men mindre om vilka idéer som ska prägla framtidens Sverige. De gånger hon faktiskt har pratat ideologi är det torra, pliktskyldiga talepunkter från hennes pressekreterare som kommer ur hennes mun, inte visioner från hjärtat. Kortfattat utstrålar Magdalena Andersson mer riksbankschef än politisk ledare.”

Men Mona Sahlin var väl kvinna?

Det som också är märkligt är att diskussionen låtsas som att S inte redan haft en kvinna som partiledare. Dessa ”kvinnoförkämpar” har raderat ut henne ur historien.

Samtidens tidigare kolumnist Simon O Pettersson skriver i sociala medier: ”Kanske att Socialdemokraterna nu kommer att göra om samma misstag som när Mona Sahlin valdes. De skulle då tvunget utse en kvinna, och när flera andra kvinnor tackat nej, stod de där med skägget i brevlådan.”