Rekryteringen av polisen är ett fiasko. Och från polisen signalerar man att våldet inte går stoppa med nuvarande politik. Morgan Johanssons daltande med brottslingar har nått vägs ände.

Av de 10.000 poliser som regeringen lovat till 2024 har bara 1.000 tillkommit. Regeringen har dolt fiaskot genom att anställa 4.000 som inte är poliser vid polismyndigheten. Byråkrater får fylla statistiken när poliser fattas.

– Målet om 10 000 fler polisanställda kommer inte nås. Det finns inte en chans, säger Anders Sjöberg, docent i arbetspsykologi vid Stockholms Universitet till SVT.

För att det ska gå behöver fler utbilda sig. De senaste nio terminerna har platser stått tomma på polisutbildningen, vissa terminer upp till 40 procent av platserna.  

Svenska folket får sämst polistäthet trots höga skatter

Polistätheten i Sverige kommer alltså att förbli mycket lägre än i andra europeiska länder. Vi har bara 200 poliser per 100.000 invånare, mot 300 poliser i Tyskland och 340 poliser som snitt för EU som helhet.

Det fattas alltså 14.000 poliser i Sverige för att nå genomsnittlig polistäthet. Antalet svenska poliser behöver öka från dagens 20.000 till 34.000 poliser för att svenska folket ska få samma service av ordningsmakten. Trots att vi betalar högre skatter än de flesta får vi bland den sämsta tryggheten i form av extremt låg polistäthet.

Sveriges polistäthet är bland de allra sämsta i Europa. Källa: Eurostat (publ 10 aug 2021)

Polistätheten får inte öka genom lägre krav vid antagning. En rädd polis är en farlig polis. Kraven på styrka och språkkunskaper måste vara höga. För att locka rätt aspiranter måste lönerna höjas rejält. Detta gäller dem som ska skydda vår frihet, våra liv och egendom.

Polisen klarar inte av att behålla våldsmonopolet

Samtidigt larmar polisen om att man inte kan skydda svenska folket längre.

Sedan den socialdemokratiske politruken Dan Eliasson var rikspolischef har det från polismyndigheten ofta framförts rop på hjälp. ”Hjälp oss”, sa Eliasson. Detta mantra upprepas nu i DN där bitr regionpolischef i Stockholm efter alla skjutningar säger att ”hela samhället” i form av kommuner, socialtjänst, skolor, föreningslivet och fastighetsägare måste samarbeta bättre med polisen.

Det är fel utgångspunkt. Allt färre vågar anmäla brott och gå emot kriminella gäng eftersom polisen inte klarar av sitt jobb att ha upprätta statens våldsmonopol.

Sambandet är glasklart: Om ordningsmakten inte är starkare än de kriminella gängen och kan skydda de medborgare som motarbetar kriminaliteten, då kommer ingen att våga utmana de kriminella. Bara om ordningsmakten agerar bestämt och kraftfullt kommer övriga samhället att kunna hjälpa till.

Okontrollerad ökning av våldet – eller kriminalpolitisk kursändring

Här finns alltså ingen ”hönan och ägget”. Polisen måste bli potent först. Sedan kan annat följa.

Detta begriper inte vänsterpolitiker.

– Jag tror det handlar om 10–15 års perspektiv för att lösa den här problematiken, säger regionpolischefen.

Det stämmer inte. Om vänsterpartier får fortsätta styra kommer brottsligheten att öka än snabbare. Vänstern anser att det är mest synd om dem som begå brott och därför ska de få så lindriga straff som möjligt.

Om en konservativ regering väljs, kan problemen lösas på kortare tid än 15 år genom en helt annan kriminalpolitik, där brottslingar inte ses som offer utan som gärningsmän hemmahörande bakom galler i många, många år.

Väljarkåren har att avgöra.

*

Denna artikel publicerades först i The Conservative.