I början på veckan sköts två män ihjäl i Tensta. Den attacken har fått polisen att klassar konflikten i nordvästra Stockholm som röd, vilket innebär hög risk för att fler attacker och mordförsök kommer att ske inom kort.

Dubbelavrättningen i Tensta, då de två unga männen skjutits ihjäl med flera skott, bland annat i huvudet, förmodas vara en del i en intern uppgörelse. Och polisen fruktar nu fler våldshändelser.

”Internt krig” som utförs på ljusa dagen

– Det är oroligt och ”pyr” i konflikten, säger en person med insyn i ”den undre världen”, till Aftonbladet.

Polisen vill inte gå in på detaljer men ger en allmän beskrivning över vad svenska folket numera har att räkna med när man går ut på stan.

– Det handlar om interna uppgörelser. Men flertalet skjutningar har skett på ljusa dagen, på torg, där allmänheten vistas. Det innebär en stor risk. Konsekvenstänket om vad det här kan innebära finns inte, säger biträdande lokapolisområdeschefen i Järva till tidningen.

Högt våldskapital

Flera grova brott kopplas till nätverkets interna krig. Aftonbladets källor uppger att polisen har uppfattningen om att det finns god tillgång till vapen i konflikten, samt att deras våldskapital är högt.

Samtidigt ska polisen ha fått in uppgifter om att den ena ”sidan” kan ha hjälp från ett annat gäng i området, berättar uppgiftslämnare.

I sökinsatsen efter gärningsmännen till dubbelmordet i Tensta hittades tre olika vapen vid en förskola nära brottsplatsen. Minst ett av vapnen ska ha legat gömd i en kartong.

Två dagar senare ska polisen ha gripit fem personer i åldrar 20-26 misstänkta för grovt vapenbrott i samma stadsdel. Gripandet skedde när de försökte fly och i flykten kastat in en väska i ett buskage. I väskan fanns en skarpladdad pistol. Så som vapnet var ordnad, har polisen hypotesen att man kan ha stoppat en planerad skjutning.