Sedan valet 2018 har de tre oppositionspartierna M, SD och KD ökat med 4,5 procentenheter till 48,1 procent. Samtidigt har Socialdemokratins regeringsunderlag från 2019 (S, V, MP, C, L) minskat med 8,5 procentenheter från 53,4 procent till 44,9 procent för de tre partierna som kommer in i riksdagen enligt Demoskopmätning i augusti.

Trenden är alltså tydlig. Men utslaget blir stort eftersom två partier ligger under fyraprocentsspärren. Såväl MP som L skulle åka ur riksdagen om Demoskops mätning varit valresultat.

Tidigare i svensk historia har inget parti som funnits i riksdagen i mer än en mandatperiod åkt ut. Det gör att sannolikheten är påtaglig att minst ett av dessa två partier i valrörelsen, då de får stor exponering, kan kravla sig över spärren.

Men även om MP skulle klara spärren, och inte L som bytt sida till oppositionen, är det jämnt mellan de två regeringsalternativen. Demoskop ger de rödgröna (S, MP, C, V) 48,4 procent medan oppositionen (M, SD, KD) får 48,1 procent.

Det gör att det fortsatt är jämnt.

Regeringssidan (-8,5) och oppositionen (+4,5)

Men noterbart är att regeringssidan blivit av med alla marginaler man hade när januariavtalet ingicks 2019. Då hade man stöd av partier som fått 53,4 procent av rösterna med sig. Idag har de av dessa partier som kommer in i riksdagen om det vore val i augusti bara 44,9 procent. Ett tapp på 8,5 procentenheter.

De tre partier som från början av mandatperioden var oppositionspartier (M. SD, KD) har ökat med 4,5 procentenheter. Om L räknas med har partierna 50,8 procent och egen majoritet redan nu. Men L ligger under spärren och det enda säkra för oppositionen är att nå egen majoritet med de tre stabila oppositionspartierna.

Tabell Demoskop

Utfall augusti 2021 jämfört med förra månaden.

Blågula oppositionen
Moderaterna: 23,2 procent (+1,5)
Sverigedemokraterna: 19,9 procent (+0,6) 
Kristdemokraterna: 5,4 procent (-0,7)
Liberalerna: 2,3 procent (-1,2)

Rödgröna regeringsunderlaget
Socialdemokraterna: 24,6 procent (-0,6)
Vänsterpartiet: 10,2 procent (+0,8)
Centerpartiet: 10,1 procent (-0,3)
Miljöpartiet: 3,5 procent (-0,0)

Sammanräkningar av regeringsalternativ, jämfört med förra valet 2018. Partier inom parentes räknas inte med i aktuell summering i augusti.

Regeringsalternativ

M+SD+KD+L: 50,8 procent (+1,7)
M+SD+KD: 48,1 procent (+4,5)

S+(MP)+C+(L)+V: 44,9 procent (-8,5)
S+MP+C+V: 48,4 procent (-0,9)
S+C+V-(MP): 44,9 procent (-5,3)

Demoskop genomförde undersökningen 2-5 augusti och omfattar 2.403 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning.