Den senaste dödsskjutningen skedde i Luleå och den senaste skjutningen med flera skottskadade skedde i Kristianstad. Att mindre städer drabbas av skottlossning är inte ovanligt.

Vi borde inte bli överraskade över att våldsbrottslighet inträffar utanför storstäderna.

– Vi blir förvånade varje gång en liten stad drabbas, men det händer hela tiden, säger Manne Gerell, docent i kriminlogi vid Malmö universitet till TT.

Enligt honom står Stockholm, Malmö och Göteborg tillsammans för lite mer än hälften av skjutningarna i Sverige, vilket är mycket eftersom de tre står för ungefär en fjärdedel av befolkningen.

– De är överrepresenterade, men det innebär också att nästan hälften av skjutningarna sker på andra platser, i mindre städer.

Mer likgiltiga?

Det talas om att gärningsmännen blivit mer likgiltiga inför risken att träffa och skada allmänheten i sina uppgörelser.

– Frågan är hur mycket det är som är likgiltighet och hur mycket det handlar om bättre beväpning. Man använder oftare automatvapen eller flera vapen på samma gång och avlossar fler skott, säger Gerell.

Ju fler skott som avlossas, desto större är risken att något av skotten träffar fel person.

Låg risk att åka fast

TT frågar om det också beror på att man inte är rädd för att åka fast.

– Det kan verka som det, för det första kan man konstatera att det är ganska få som åker fast.

Om någon dör vid en skottlossning är det bara strax över var fjärde gärningsperson som någonsin blir dömd. Om ingen dör blir utredningsresurserna mindre och då döms ännu färre, säger han.

– För den här typen av skjutning i Kristianstad, där är sannolikheten stor att ingen kommer att dömas för brottet.

Eventuell påföljd blir löjeväckande

KOMMENTAR: Det TT inte tar upp, vilket är så typiskt för svensk media, är vad de låga straffen och de många ungdomsrabatterna betyder.

Även om de tonåringar som misstänks för attacken i Kristianstad skulle dömas som skyldiga, blir påföljden löjeväckande. Några månader på ungdomshem, som man kan lämna när som helst.

Fortfarande är det så att om en 17-åring utför överlagt mord ger det tre års ungdomshem, medan 17-åringarna från Rinkeby som dömdes i Danmark för överlagt mord fick 16 års fängelse.

Den skillnaden har naturligtvis en helt avgörande betydelse för att skjutningarna är så många av så unga i Sverige. Det kostar nästan ingenting att döda i Sverige. Ja, är det inte till och med så att de som döms och officiellt är mördare får högre status i gängkriminella miljön när de lämnar ungdomshemmet bakom sig?