Annie Lööf avkrävde löften av S om strandskydd för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister igen i försommarens regeringskris. Nu mobiliserar Miljöpartiet, som ju också sitter i regeringen, för att stoppa Centerpartiet – eller lämna regeringen.

Miljöpartiet kan i nuläget inte svara på om partiet kommer lämna regeringen om man inte får som man vill i frågan om strandskyddet i den kommande budgetförhandlingen.

– Det är för oss viktiga frågor. Vi kommer inte lägga oss platta, säger partisekreterare Katrin Wissing till SvD.

Strandskyddet blir en svår fråga i förhandlingarna mellan partierna som utgör regeringsunderlaget. På ena sidan står Centerpartiet som vill genomföra tre förslag som skulle göra det enklare att bygga strandnära. På den andra står Miljöpartiet som drivit igenom de fundamentalistiska strandskyddet som lägger en död hand över stora delar av landsbygden som finns nära vattendrag.

– Det finns inte någon smart lösning. Någon måste ge med sig, säger statsvetaren Camilla Sandström till tidningen.

För att Löfven ska få igenom regeringens budgetförslag måste S, MP, C och V samla sina 175 mandat, eftersom oppositionen i form av M, SD, KD och L skulle kunna avge 174 röster på ett samlat motförslag.