Sommarens olympiska spel är över. Vi fick tre härliga guld till Sverige och sex silver. Hur står sig denna prestation mot tidigare olympiader och mot våra nordiska grannländer?

REFLEKTION. Flest medaljer tog Sverige när OS gick i Stockholm 1912: 24 guld, 24 silver och 16 brons. Med det blev Sverige näst bästa nation av alla, efter USA. Och med tanke på att det 1912 endast delades ut totalt 103 guldmedaljer, mot hela 340 i Tokyo, så var det en stor bedrift.

Årets insats placerar Sverige på 23:e plats bland nationerna, vilket är en hygglig placering. Inte lika bra som på 1970-talet: både 1972 och 1976 tog Sverige 4 guldmedaljer och placerade sig som 11:e resp 12:e bästa nation.

Men årets OS i Tokyo blev nästan lika bra som den mycket omtalade olympiaden i Aten 2004, då Sverige blev 19:e bästa. Och klart bättre än 2008 och 1988 då Sverige inte tog något guld i sommarspelen.

Norge står starkt

Våra grannar i Norge slår oss inte bara i vinterspelen utan också i årets sommarolympiad. Norge blev 20:e land, tre placeringar bättre än Sverige. Det har hänt vid några sommar-OS tidigare, trots att Norge har hälften så stor befolkning.

Danmark var bättre än Sverige under katastrofåren 2008 och 1988, annars brukar de hamna efter Sverige. Finland var länge hack i häl på Sverige i spelens medaljligor men sedan 1996 har Finland blivit klart sämst i Norden, vilket är förvånande. Kan bero på de dopingskandaler idrotten drabbades av. Man tycks inte ha hämtat sig från dem. Förr var ju idrottsstjärnorna som störst i Finland.

Norden tillsammans står sig

Om man räknar samman de fyra nordiska länderna är det kul att konstatera att man i år i Tokyo tagit 2,9 procent av guldmedaljerna, vilket är exakt lika stor andel som man gjorde i Mexico city 1968. Då tog länderna placeringarna 20:e (SE), 22:e (DK), 24:e (F) och 25:e (NO).

Det är en prestation med tanke på att det är många fler länder som är med och slåss om medaljerna idag än förr. Indien tog exempelvis sitt första OS-guld någonsin i friidrott genom en spjutkastare som lärt sig grunderna i sporten genom att titta på internet…

Grattis till alla vikingar!

Jag trodde faktiskt Norden skulle tappat mark i den internationella konkurrensen över åren och mot bakgrund av den bekvämlighetsattityd som är så utbredd numera i våra välfärdsländer.

Men icke så. Idrottarna står på. De är värda ett stort grattis – Daniel Ståhl, Armand Duplantis, Peder Fredricson/Malin Baryard-Johnsson/Henrik von Eckermann – och alla andra vikingar!