Det är överraskande att Löfven lämnar eftersom han som S-statsminster har hängt löst hela mandatperioden, och det är inte självklart att riksdagen släpper fram en ny S-politiker som statsminister.

KOMMENTAR. Så sent som för sex veckor sedan blev Stefan Löfven, efter mycket krångel och förhandlingsstök i riksdagen, framröstad som statsminister, sedan riksdagen avsatte honom i juni.

Den som väljs till ny partiledare måste i riksdagen få passivt stöd av såväl MP, V och C för att inte få 175 nejröster emot sig.

Vad säger Annie Lööf?

Frågan är om Annie Lööf vill släppa fram en annan kvinna. Om S väljer Magdalena Andersson som partiledare skulle hon kunna bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Annie Lööf hade nog önskat att själv bli det.

Och kan en ny S-partiledare sy ihop en lösning som alla från C och MP till V kan backa upp och stå för under en tuff valrörelsen som nu närmar sig?

Övergångsregering?

Även om Centerpartiet beslutar sig för att rösta nej till en ny S-statsminister är det inte troligt att Ulf Kristersson vill blir statsminister nu i november. Det är för nära valet. Särskilt om mandatet bygger på stöd från C, som säkert kommer att kräva fortsatt öppna gränser och stor invandring. Kanske även amnesti för tusentals nya afghanska medborgare.

Mer troligt är att en övergångsregering tillsätts med en tillfällig statsminister som administrerar regeringsarbetet på sparlåga fram till valet. Om man ser tillbaka till 1920-talet, då det också fanns stora parlamentariska oklarheter, så utsågs en ämbetsmannaministär med en landshövding som statsminister när det bara var månader kvar till valdagen.

Mest troligt: C lägger sig igen

Men mest troligt är ändå att C än en gång släpper fram Socialdemokraternas partiledare. Det är vad Stefan Löfven själv tror när han får frågan om hur hans efterträdare ska kunna bli vald till statsminister i riksdagen.

De som röstade fram en socialdemokratisk statsminister i juli borde kunna stödja också den nye partiledaren, resonerade Löfven på pressträff under söndagseftermiddagen.

Vem blir ny partiledare?

De flesta spekulerar i att nuvarande finansministern Magdalena Andersson blir partiledare. Men de som också nämns som alternativ är inrikesminister Mikael Damberg, näringsminister Ibrahim Baylan, socialminister Lena Hallengren och civilminister Ardalan Shekarabi.

Det handlar för Socialdemokraterna att välja någon som inte någon falang inom partiet lägger in veto mot. Men ändå inte en helt oväntad kandidat. Det gick inte bra när man valde överraskningen Håkan Juholt.