Österrike tänker inte ta emot fler afghaner, trots talibanernas maktövertagande, meddelar förbundskansler Sebastian Kurz i en intervju på söndagen.

Trots den dramatiska situationen i Afghanistan har förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) återigen tydligt uttalat sig mot mottagande av fler afghanska migranter till Österrike. Beskedet kommer även om också Miljöpartiet (Die Grünen) ingår i regeringen.

Redan när Kurz tillträdde som regeringschef 2017 gjorde han det med en mycket tuffare migrationslinje än vad landet hade haft förut. Och han är inte beredd att ändra sig.

Österrike har ungefär 40.000 afghanska migranter i landet, vilket är den näst högsta siffran i Europa, rapporterar Reuters.

– Det kommer inte att hända under mitt styre, säger han i en intervju med tv-kanalen Puls 24 som sänds på söndagskvällen. (”Das wird es unter meiner Kanzlerschaft nicht geben”)

Tagit emot alldeles för mycket

– Jag tycker inte att vi ska ta in fler personer, snarare tvärtom. Österrike har redan bidragit alldeles för mycket, säger han och hänvisar till att landet tog emot mer än en procent av befolkningen under flyktingvågen 2015.

Österrike har redan gjort ett ”oproportionerligt stort bidrag” de senaste åren säger han. Kurz är därför ”inte av den åsikten att vi borde ta in fler människor i Österrike”.

Hjälp i närområdet

I stället borde människor få hjälp i grannstaterna, något företrädare för hans parti framfört vid flera tillfällen de senaste dagarna. Specifikt anser Kurz att Turkmenistan och Uzbekistan, som hittills bara hade accepterat relativt få afghaner, har en skyldighet att ställa upp. Sedan bör EU stödja dessa länder i regionen och övertyga dem om att ”ge skydd till människor som behöver det”.

Österrike kan inte avgöra hur det går i andra länder

Risken är stor att Talibanerna kommer att visa grymhet mot de som inte vill följa fundamentalistiska uttolkningar av islam, medger Kurz. ”Men vi måste inse”, säger han, ”att vi inte har all makt i våra händer. Vi kan inte avgöra hur det går i andra länder”. Inbördeskrigsliknande förhållanden och återkommande oroligheter är ”en lång historia och tradition i detta land”.

Den konservative kanslern intar denna position även om han numera regerar med det österrikiska miljöpartiet.

*

Se mer: Reuters i Austria’s Kurz says he opposes taking in any more Afghans och Plus 24 i Kurz gegen zusätzliche Flüchtlingsaufnahme aus Afghanistan.