Genom sin utrikespolitik riskerar nu USA:s president att bädda för en ny global och våldsam våg av islamistisk terrorism. När USA nu överger Afghanistan, där attackerna 11 september 2001 planerades, är risken överhängande att talibanerna åter blir växthus för brutal terror mot väst.

Varningarna kommer från amerikanska vänstermedier som varit rena kampanjorgan för Joe Biden, men nu är oroliga för vad presidentens politik ska leda till.

Talibanernas skräckvälde kan återkomma

Under våren och sommaren har talibanerna trappat upp sina attacker med siktet inställt på ett totalt maktövertagande i landet. Så sent som i gårkväll skakade en kraftfull explosion centrala delar av Afghanistans huvudstad Kabul och målet anses vara försvarsministern. Sammandrabbningarna mellan de afghanska styrkorna och talibanerna har intensifierats i hela landet den senaste tiden, rapporterar Reuters.

Risken är uppenbar att talibanerna tar över Afghanistan när det amerikanska trupptillbakadragandet slutförts nästa månad. Ett sådant scenario skulle hota många av de politiska mål som USA sagt sig kämpa för de senaste två decennierna, skriver Financial Times (betalvägg).

Afghanistan åter fristad för global terrorism

”Det skulle också öka risken för att landet återigen blir en fristad för västfientliga jihadistgrupper”, menar tidningens utsända.

CNN:s Stephen Collinson ser framför sig att ett talibanstyre skulle slunga landet 20 år tillbaka i utvecklingen och leda till att diskrimineringen mot kvinnor och flickor ökar.

”Det skulle resultera i anklagelser om att Biden övergav afghanerna för sina egna politiska ändamål och vore en utrikespolitisk katastrof för honom”, skriver Collinson.