Den politiska miljön rör sig i republikanska partiets riktning, skriver vänsterliberala TV-kanalen CNN i en analys. Detta sedan republikanerna vunnit ännu ett fyllnadsval i en valkrets där Joe Biden vann med 20 procents marginal förra året.

I Connecticut vann republikanerna Ryan Fazio, 31, tidigare i veckan ett fyllnadsval som delstatssenator i ett valdistrikt som demokraterna tidigare innehaft.

Anmärkningsvärt är att valkretsen är ett välmående förortsdistrikt där republikanerna historiskt haft övertag, men som både 2016 och 2020 fick en demokratisk majoritet. Nu återvänder man till republikanerna.

”Denna seger visar att folket i Connecticut är trötta på den radikala skatte- och utgiftsagendan som kommer från demokraterna både i delstaten och i Washington”, sa den republikanske valgeneralen i delstaten.

Det är inte första gången republikanerna vinner fyllnadsval över demokraterna sedan Joe Biden blev president.

Republikanerna har vind i ryggen

CNN rapporterar: ”Det går allt bättre för republikanerna, och det kan förutspå valframgångar i mellanårsvalet 2022. I mer än 30 fyllnadsval har republikanerna i genomsnitt nått 4 procentenheter fler väljare än tidigare.”

Om den här trenden håller i sig kommer republikanerna att vinna majoritet i kongressens representanthus i valet 2022, skriver CNN som också påpekar att övertaget har varit särskilt påtagligt i de 17 fyllnadsval som hållits sedan april.

Också president Bidens popularitetssiffror har dalat. Nettot som ansåg att han gjorde ett bra jobb var +10 procentenheter på försommaren men har nu dalat till +3 procentenheter.

Det är helt klart att republikanerna vinner mark, skriver vänstermediebolaget CNN.