I somras visade forskare att Sverige har det värsta skjutvapenvåldet i Europa. Den ökande trenden verkar fortsätta. Under gårdagen skedde fyra skjutningar i fyra städer som resulterade i två döda.

Måndagen den 16 augusti blev en kriminellt milstolpe. Det sköts i fyra städer samma dag.

Kl 03.47 i Borås

Redan kl 03.37 på måndagsmorgonen larmades om skottlossningen i Rydboholm nära Borås.

– Det jag kan säga i nuläget är att vi utreder ett misstänkt mordförsök och att vi har en pågående insats och att vi söker efter en misstänkt gärningsman, säger polisens presstalesperson till G-P.

Kl 19.30 i Linköping

Måndagskväll kl 19.30 ringde flera personer polisen om skottlossning i närheten av Ryds centrum i Linköping. En man är gripen, misstänkt för försök till mord, rapporterar DN.

Kl 21.45 i Göteborg

Två timmar senare larmade två personer att de utsatts för skottlossning i stadsdelen Kviberg i Göteborg.

– Två personer har blivit beskjutna. En gärningsman har riktat vapen mot dem, men de ska inte ha blivit träffade. De är inte fysiskt skadade, säger polisens vakthavande befäl till SVT.

Kl 22.20 i Stockholm

En halvtimme senare fick polisen larm om en skottlossning i förorten Tensta, norr om Stockholm. När polisen kom dit hittades två män i 20-årsåldern skadade i anslutning till ett bostadshus. De fördes till sjukhus där de avled.

Ingen är gripen efter morden i Tensta, rapporterar SvD.

Sverige skjuts i sank

Sverige sjunker allt djupare in i det sönderfall som freds- och konfliktforskaren, tillika professorn i underrättelseanalys, Wilhelm Agrell varnade för 2019, när han jämförde Sverige med Libanon.

Han skrev då att ”fenomenet inre väpnad konflikt kan bidra till att synliggöra dynamiken i ett skeende med stor destruktiv potential för ett samhälle. I den typiska inre väpnade konflikten bekämpar olika grupper varandra och i varierande grad en statsmakt som helt eller delvis förlorat sitt våldsmonopol.”

Agrell menar att våldsutvecklingen har kunnat pågå ostörd alltför länge därför att både medborgare och politiker har betraktat Sverige som ett tryggt land. Det tar lång tid för myndigheter att börja betrakta grov organiserad brottslighet som samhällshot.

”Våldet blir inte bara allt brutalare och upptrappat, offren kan bli vem som helst som råkar komma i vägen eller vem som helst som uppfattas stå i vägen. För varje tomhylsa som slamrar i gatan skjuts Sverige i sank.”

Han menar att det är ”den inre väpnade konfliktens destruktiva dynamik som vi måste uppmärksamma och bekämpa om landet, det land som vi vill leva i, skall kunna räddas.” 

Nya normala

Detta skrev Agrell för två år sedan och hans analys är dessvärre exakt vad som nu sker. Sverige skjuts i sank. Skottlossningar och dödsskjutningar är nu så vardagliga att medierna inte visar något större intresse för de enskilda händelserna. Det är svårt att hålla isär den ena skjutningen från den andra.

Men det är en förödande utveckling för ett samhälle att det blivit normalt att folk skjuts ihjäl på öppen gata.

Landet behöver en regering som förstår att det är den destruktiva dynamiken som måste brytas. Det kan bara ske med en statsledning som sätter ner foten och deklarerar att alla som deltar ska inkapaciteras, dvs dömas och låsas in i årtionden.