Den tidigare S-ministern Carl Tham riktar hård kritik mot Stefan Löfven, som under åtta år vid makten inte lyckats genomföra en enda reform, Låt C regera fram till nästa val om vänsterbudget faller i höst, skriver han.

I en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet frågar han Vad partiet vill – utom att sitta på ministerposterna? ”Den frågan är helt obesvarad”, skriver han och fortsätter: Löfven och hans krets tycks vara utan ”några som helst tankar om framtiden”. 

Facit av åtta år med S-regering är nedslående, enligt Tham: ”Under den tiden har regeringen inte kunnat genomföra en enda viktig socialdemokratisk reform, ens någon liten förändring av det marknadsdominerande samhällssystemet eller gjort något litet försök att pressa ned ojämlikheten.”

Tham själv vill se ”ofrånkomliga skatteökningar”, gärna återinförd förmögenhetsskatt, avskaffande av valfrihet i välfärden och återställande av en aktiv arbetsmarknadspolitik, alltså nya låtsasjobb.

En budget med dessa vänsterförlag ”kommer säkert avvisas av den borgerliga riksdagsmajoriteten, men infria löftet att då avgå, låt talmannen fixa en expeditionsregering fram till valet. Eller föreslå att Centerpartiet tar ansvaret ungefär som Folkpartiet hösten 1978, också ett knappt ett år före ett val.”

Tham vill se en vänsterbudget som fäller regeringen som grundbulten till den socialdemokratiska valplattformen i 2022 års val.

Han slår fast: ”Vill partiet överleva måste man slå in på en ny kurs och våga tala om brister och vad man vill göra åt dem.”

Carl Tham blev utbildningsminister (S) när Ingvar Carlsson kom tillbaka till makten 1994. Tham satt på posten i fyra år. Han blev sedan ambassadör i Berlin. Han började dock sin politiska bana i Folkpartiet där han var partisekreterare under Per Ahlmark och sedan energiminister i Ola Ullstens korta regering 1978-79.