Talibanerna ska inte dömas utifrån deras ord utan utifrån deras handlingar, sa den brittiske premiärministern Boris Johnson i parlamentet på onsdagen.

Johnson varnade länder för att erkänna islamisterna som Afghanistans officiella ledare. I stället uppmanade han världen att bedöma regimen utifrån talibanernas agerande, exempelvis kring flickors rätt att få fortsätta att gå i skolan.

Talibanerna har sagt att de vill ha fred, inte kommer att hämnas mot gamla fiender och skulle respektera kvinnors rättigheter inom ramen för islamisk lag. Men tusentals afghaner, varav många hjälpte utländska styrkor, är desperata att lämna.

– Vi kommer att bedöma denna regim utifrån de val den gör, och av dess handlingar snarare än av dess ord, på dess inställning till terrorism, till brottslighet och narkotika, samt humanitär tillgång och flickors rätt att få utbildning, sa Johnson.

Johnson sa att Storbritannien kommer att göra allt man kan för att stötta dem som har hjälpt Storbritanniens uppdrag i Afghanistan, och göra allt man kan för att avvärja en humanitär kris, sa han enligt Reuters.