Över 100 danska bilister har utsatts för stenkastning på motorväg i Skåne. Danska regeringen har skällt ut Morgan Johansson för att man inte stoppar de livsfarliga ligisterna. Nu utlovas danska privatpersoner prispengar för tips som leder till gripanden.

Danska resenärer kör den sex mil långa sträckan mellan Öresundsbron och färjan i Ystad som tar dem till Bornholm. Denna sommar har många danskregistrerade bilar utsatts för stenkastning på E65. En man har blivit blind på ena ögat och fått tänder utslagna.

Danmarks justitieminister undrar varför Sverige inte hindrar denna livsfarliga aktivitet.

Belöning för tips

Nu utlova danska privatpersoner en belöning på 30.000 kronor som ska ges till den som hjälper polisen att hitta stenkastarna, rapporterar P4 Malmöhus.

Belöningen betalas dock inte ut i samarbete med polisen.

– Det är ovanligt för vår del, men detta är ju också en mycket ovanlig händelsekedja, säger polisens presstalesperson.

Mer positiv är Sven-Erik Alhem, ordförande för brottsofferjouren.

– Det finns rimligen ett antal personer som väl känner till vilka förövarna är, eller har en stark misstanke. Då är det viktigt att man kan få fram de uppgifterna. I det här fallet är det förståeligt att det finns en dansk frustration, säger Alhem.