Inte nog med att Angela Merkel haft problem med att utse en efterträdare som partiledare. Den som utsågs med stor tvekan, Armin Laschet, gjorde bort sig i första tv-debatten inför valet 26 september.

Kristdemokratiska CDU har genom Angela Merkel regerat Tyskland sedan 2005. Nu ser partiet att gå mot ett svidande nederlag. Merkel har velat utse någon ur sin mittenpolitiska krets till efterträdare, men det har inte fungerat särskilt bra.

Först blev Annegret Kramp-Karrenbauer partiledare 2018 och därmed kronprinsessa att efterträda Merkel som Tysklands förbundskansler. Men hon tvingades avgå redan 2020 sedan hon gjort flera misstag, bland annat angripit personer med många följare i sociala medier.

Blek mittenman blev CDU-ledare

Då stod valet mellan den mer konservative regeringschefen i Bayern, Marcus Söder, och den mittenpolitiske regeringschefen i delstaten Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet. Trots att Söder varit mer folkligt populär, lyckades Angela Merkel få Laschet utsedd till partiledare. Han är mer lojal till hennes arv av stor invandring och EU-lojal politik.

Men även Angela Merkels andra efterträdare ser ut att floppa.

I gårdagskvällens första tv-debatt med Socialdemokraternas Olaf Scholz och De grönas Annalena Baerbock klarade sig Merkels marionett mycket dåligt.

Laschet hade behövt vinna debatten för att vända trenden i opinionen, där han fallit i favoritskap från 37 procent i juli till bara 17 procent 28 augusti. Allt medan S-kandidaten till att bli förbundskansler stigit till närmare 50 procent, rapporterar Bloomberg.

Kristdemokratiska CDU tappar i opinionen

Detta avspeglar sig också i opinionssiffrorna för partierna. Kristdemokratiska CDU har rasat och är i en del mätningar nu mindre än socialdemokratiska SPD.

Mest anmärkningsvärt är att de två historiskt stora partierna i Tyskland – CDU/CSU och SPD – nu båda ligger långt under 30 procent av väljarna.

Båda har försvagats av att de regerat ihop. S-ledaren är finansminister i Angela Merkels regering. Det gör att båda de förut stora partierna bär regeringsansvar och oppositionen utgörs av småpartier som kunnat växa sig starka.

Förmodligen räcker inte två partier för att bilda majoritetsregering efter valet, så som det brukat vara i Tyskland, utan nu kan tre partier behöva gå i koalition.

Och den kommer förmodligen inte att ledas av Angela Merkels kronprins.