Afghanistans president Ashraf Ghani har lämnat landet, rapporterar flera medier. En talesperson för inrikesdepartementet uppger för Reuters att Ghani ha rest till grannlandet Tadzjikistan.

Den islamistiska extremiströrelsen Talibanerna har intagit den afghanistanska huvudstaden Kabul på söndagen och officiella regeringsföreträdare säger att president Ashraf Ghani har lämnat landet för Tadjikistan, för att undkomma den talibanernas framryckning mot huvudstaden, rapporterar Reuters.

Talibanernas talesperson säger att de undersöker exakt var Ghani befinner sig.

Talibankrigare ha gått mot huvudstaden ”från alla håll”, sa en högt uppsatt tjänsteman i afghanska inrikesdepartementet till Reuters.

Men det fanns inga rapporter om strider och gruppens talesman Zabihullah Mujahid sa att de väntade i utkanten och förde samtal med den väststödda regeringen för en fredlig kapitulation.

”Talibanerna bevakar alla tillfarter till Kabul tills en fredlig och tillfredsställande överföring av makt har enats”, sade han.

Enligt SVT:s utsände Samir Abu Eid är befolkningen i Kabul rädda att slungas hundra år tillbaka i tiden när talibanerna tar över.

– Människor här är vettskrämda. De som är äldre kommer ihåg hur det var talibanstyret var mellan 1996 och 2001. Det var fem år av barbari. Många här vill absolut inte tillbaks. Under de här 20 åren har man bland annat här i Kabul kunnat leva ett något så när modernt liv.