När chefer i näringslivet får önska sig nästa regering svarar 34 procent att de vill ha med Sverigedemokraterna.

Undersökningen genomfördes av opinionsinstitutet Ipsos mellan den 23 juni och den 6 juli 2021. Deltagare var ordförande, vd, marknadschef och ekonomichef i företag med fler än 10 anställda och en omsättning över 10 miljoner kr. Antalet som besvarat enkäten är 2.068 personer.

– Jag tror att det är på grund av deras tydlighet i att peka på Moderaterna, och att de inte nödvändigtvis skulle kräva ministerposter, säger Günther Mårder, vd på företagarorganisationen Företagarna.

Andra skäl kan vara att otryggheten i samhället slår hårt också mot företagen som utsätts för gäng/klan-kriminella, både i form av inbrott och beskyddarverksamhet.

Också SD:s tydliga motstånd mot woke-kapitalismen, där företagen förväntas underkasta sig vänsterradikala idéer och om de inte gör det utsätts för smutskastningskampanjer.