Klimataktivisterna tar varje chans att utropa jordens undergång. Nu är det översvämningarna i Tyskland och Belgien som får dem att åter tala om apokalyps till följd av klimatpåverkan. Men översvämningar är inget nytt.

Så är undergångsprofeten Johan Rockström igång igen i medierna. ”Vi går mot allt extremare väder, men det har kommit tidigare än vad analyserna visat”.  Politiken måste ändras i grund på grund av klimatet! Titta på översvämningarna!

Men ingen i media ifrågasätter undergångsprofeterna. Är verkligen översvämningarna i Tyskland och Belgien något unikt?

Svaret är nej.

Årsbok Kamera’62.

1962 inträffade stora översvämningar i Hamburg. 312 människor drunknade. 17.500 blev hemlösa. 7.000 familjer miste allt de ägde.

I årsboken Kamera’62 framgår att det som hänt nu inte är unikt.

Vad tog man på den tiden – före klimathysterin – upp som orsak? ”I de sanka lågmarkerna omkring Hamburg finns stora koloniträdgårdar som genom den stora bostadsbristen i Västtyskland blivit hem året runt för stora befolkningskategorier.”

Alltså, om människor bosätter sig i sankmarker kanske det inte är märkligt om man drabbas av översvämningar…

Översvämningar långt innan bilar och fabriker

Och långt innan bilar och fabriker fanns skedde också översvämningar, vilket ingen tycks ha talat om för Johan Rockström och Greta Thunberg.

I Luciaöversvämningen år 1287 dödades över 50.000 människor och Nederländernas kustlinje förändrades. Floden Vlie försvann och en insjö blev havsvik. ”Tänk hur det hade låtit om detta hänt idag”, skriver en twittrare.

Tragedier är stora i sig – sluta politisera

Vänsteraktivister ska politisera allt, vilket är så förbaskat tröttsamt. Översvämningar är tragedier i sig. Människor dör och andra får sina hem bortspolade. Det är besvärligt nog.

Vi behöver inte olyckskorpar kraxande om att det är vårt eget fel. Oavsett om det har logiska förklaringar, som att man byggt på olämpligt sanka platser, eller om det är ideologiska påståenden om att det är mänsklig aktivitet som förändrar klimatet.

Lägg krafterna på att röja upp. Sen finns tid att bli mer förutseende. Med eller utan klimatalarmism är naturen alltid föränderlig på ett sätt vi moderna människor inte riktigt vill räkna med.