Han kandiderar till det socialdemokratiska ungdomspartiets förbundsstyrelse för Värmland. Men nu riskerar han att uteslutas eftersom han tagit en öl med en sverigedemokrat: ”ytterst olämpligt”.

Det var under torsdagseftermiddagen som förre ordföranden i SSU Värmland, Alexander Paulsson (S), sammanstrålade med Robin Lennartsson från Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna. Robin Lennartsson är ledamot i Ungsvenskarnas nationella styrelse och arbetar i EU-parlamentet. De båda ungdomspolitikerna tog en öl ihop och snackade politik, något som Värmlands Folkblad var först med att berätta.

Inte ”förankrat” agerandet

SSU tar avstånd från sin egen toppkandidat. Han har inte bett om lov för att ta en öl med någon från ett annat parti.

– Vi står inte bakom detta. Det är inte förankrat hos oss, säger Sofia Nygren (S) som är ordförande i SSU Värmland till SVT.

Också Socialdemokraterna som parti är djupt upprörda över att en medlem tar en öl med någon från ett parti som S inte samarbetar med.

– Det här är ytterst olämpligt. Det är inte bra för partiets trovärdighet, säger Socialdemokraternas distriktsordförande Åsa Johansson (S) som också är regionråd i Värmland.

Efter att samtalet över en öl blivit känt initiera uteslutningsprocess socialdemokraternas kassör Christian Norlin mot Paulsson. Att denne satte sig ned och tog samtalet med SD:s företrädare anses räcka, enligt lokaltidningen NWT.

Backar inte

Alexander Paulsson (S) tycker dock inte att han gjorde något fel när han träffade Robin Lennartsson (SD) för ett samtal om politik över en öl.

– Vår tanke var att sätta oss tillsammans och, trots olika åsikter, kunna prata om sådant som förenar som det politiskt ideella engagemanget, tron på Sverige och det var ganska trevligt för vi slapp ha stridsyxan med oss, säger Alexander Paulsson (S).

Också Sverigedemokraterna ställer sig frågan vad S håller på med.

Den värmländske riksdagsmannen Ragnar Filper (SD) reagerar på Socialdemokraternas agerande: ”Kan och får vi inte ens prata med varandra på grund av att vi tillhör olika politiska partier och åsiktsriktningar? Vad är det för sorts demokrati?” frågar han i pressmeddelande och inlägg i Facebook. Socialdemokraterna ”visar sig fientliga mot de som har annorlunda åsikter och det är liknande beteenden som bidrar till polarisering i samhället.”